Fra kristen bevegelse til islam

For moské på Gulen: KrFs topplistekandidat Trude Brosvik hevder moskébygging vil være til fordel for innvandringen.
Foto: Flickr
Tobarnsmoren Marita Johnsen (21) konverterte nylig til islam fra det som blir omtalt som et av Norges mest lukkede kristne samfunn. 

Johnsen, som er fra Kristiansand, konverterte nylig fra den lukkede kristne bevegelsen Menigheten Samfundet til islam. Hun er en av 1500 nordmenn som har konvertert de siste ti årene, anslår forskere, ifølge NRK.

Menigheten Samfundet er en lukket evangelisk-luthersk bevegelse med 1350 medlemmer i Kristiansand. Marita fant aldri plassen sin i menigheten. Til NRK forteller hun at interessen for islam begynte å vokse da hun var 16 år.

– Det var da jeg begynte å bli nysgjerrig og stille spørsmål rundt islam. «Hva er dette», tenkte jeg. Det virket interessant, sier hun. 

Historien ble omtalt av NRK søndag kveld.
Foto : Faksimile

Konverterte i skjul
Marita brukte da dagene sine på å lese om islam på nettet. Senere konverterte hun i skjul. Hun forteller at reaksjonene fra familien og venner var det hun fryktet mest. 

– Familien trodde det med å bli muslim var en fase som ville gå over. De kommer nok aldri til å akseptere at jeg har blitt muslim. For dem er det så fremmed at det er vanskelig å forstå.

Stadig flere som konverterer
Islamforsker Kari Vogt sier stadig flere unge etniske nordmenn konverterer til islam. Hun mener Maritas tilfelle er unikt og at det ikke er mange som konverterer fra slike lukkede bevegelser. 

– Vi ser en økning av etniske nordmenn som konverterer, og flesteparten er unge. Det er en tendens man har kunnet se gjennom de siste fem-seks årene, og jeg tror trenden fortsetter i årene som kommer, sier Vogt til NRK.

Media skaper interesse
Den kjente konvertitten og samfunnsdebattanten, Yousef Assidiq, jobber i organisasjonen JustUnity som kjemper mot ekstremisme. Han mener at media gjør ungdommer nysgjerrige og er grunnen til at mange konverterer. Han får daglig spørsmål fra ungdommer angående islam. 

– Jeg opplever at folk er nysgjerrige og stiller spørsmål etter å ha lest om islam i mediene. «Hva er egentlig islam?» tenker de. Jeg tror mange ungdommer kommer inn den veien. De fleste som konverterer, er unge som søker svar på eksistensielle spørsmål, sier Assidiq til NRK.