Vil oppdra bedre menn

Innvandrerkvinner får færre barn enn tidligere, hvor familiemønstret likner mer på den norske, ifølge prosjektleder i Civita, Mathilde Fasting
Foto : Flickr
Norsk-pakistanske mødre prøver nå, i større grad enn sine mødre, å oppdra mer likestilt, viser ny forskning.
0Shares

‒ De prøver å oppdra sønner som vil la fremtidige svigerdøtre få muligheter de selv ikke har hatt, de vil noe annet for døtrene og svigerdøtrene sine, sier Ida Erstad, som står bak studien, til Kjønnsforskning.

Erstad mener at disse kvinnene prøver aktivt å forandre på familiestrukturen ved å oppdra sine sønner og døtre på en mer likestilt måte. De vil at sønnene deres skal vokse opp til å bidra mer i hjemmet enn sine fedre.

‒ Noen av mennene som disse damene er gift med, bidrar systematisk ikke i hjemmet. De forventer at noen andre skal gjøre den jobben, sier Erstad.

Skal rydde selv
Ifølge Erstad prøver kvinnene å lære gutter dagligdagse oppgaver til guttene i ung alder.

‒ I praksis kunne det være sånn at guttebarn nede i to-årsalderen ble bedt om å gjøre ting i huset. Hente ting, rydde ting, fikse ting. Ordne sin egen müsli, hente sin egen tallerken, rydde alt på plass etter måltidet. Mødrene hadde et veldig bevisst forhold til at guttene skulle gjøre ting selv, og forstå at de må bidra hjemme, sier hun.

Erstad mener likevel ikke at disse kvinnene vil ha en norsk familiestruktur, men heller prøve å oppnå en mer likestilt struktur på sin egen måte.

‒ Det var ikke sånn at de ville ha en helnorsk familiemodell med likestilt mann og kone der begge jobber og deler på alt. Det var aspekter fra egen familiebakgrunn de ønsket å videreføre. Men det er derfor jeg snakker om det som skjer i disse familiene som en dreining, heller enn en omveltning.