Norske styrker skal fra og med i sommer trene sammen med lokale syriske soldater (Foto: Illustrasjon).
Foto: ispr.gov.pk

Vil sende norske styrker til Syria

Stortinget går med på regjeringens forslag om å sende norske soldater til Syria for å trene opp lokale styrker. Etter planen skal soldatene reise til Jordan i løpet av sommeren.

Utrop nr. 25/2016 (23.06.2016)

I mai ble det kunngjort at 60 spesialsoldater skulle sendes til Syria, nå har Stortinget gitt sitt ja til regjeringens avgjørelse.

– Siden kampen mot IS allerede var på vei inn i fasen der oppfølging inne i Syria kunne bli aktuelt, valgte vi å konsultere Stortinget nå. Vi mente det var bedre å gjøre dette før styrken reiste enn etter at den hadde dratt, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

Anti IS-allianse
De norske styrkene skal samarbeide med de amerikanske, britiske og franske styrkene. Det er likevel ikke kjent hvilke syriske styrker de skal trene opp, noe som bekymrer stortingsrepresentan Bård Vegar Solhjell (SV). Det eneste som er kjent er at de som skal trenes omm skal bli en del av en anti-IS-allianse ved navn New Syrian Army.

– Det er mange grupper, og vi vet ikke noe om dem. Norske soldater skal trene lokale grupper som skal delta i kampen mot IS, men de utgjør ikke noen hær eller styrke - vi har ingen garanti for at vi ikke trener framtidas terrorgrupper, sier Solhjell til Dagbladet.

I et dokument fra Utenriksdepartementet gis det en sterk oppfordring for å kjempe mot trusselen fra IS. UD mener også bidrag i Syria kommer fra et folkerettslig snasvar.