Uenigheter i “hijabsaken”

 
Foto: J. Ådnanes
Frisør Merete Hodne innrømmer at hun burde oppført seg annerledes og ikke sendt hijabkledde Malika Bayan på dør. Men de to er svært uenige om hva som ble sagt.  

Torsdag morgen startet rettssaken i Jæren tingrett (bildet), der Hodne er tiltalt for å ha nektet Bayan service og tjenester fordi hun bar det religiøse hodeplagget hijab.

Hodne erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet. Hun sier hun fikk angst og «helt hetta» da Bayan og en venninne kom inn i salongen hennes med hijab på:

– For meg er hijaben et ekstremt politisk symbol, jeg blir dårlig når jeg ser folk med hijab. De kom inn, en spurte om hva det kostet å stripe håret, og jeg sa at jeg tar ikke imot sånne som dere, at de fikk gå til en annen frisør, så gikk de ut igjen, sier hun ifølge Nettavisen.

Sjokkert og rystet
Bayans versjon er noe annerledes. Hun gikk inn døra i Hodnes salong, men kom ikke så langt:

– Idet jeg skal til å snakke, snur frisøren seg og kommer mot meg. Hun sier jeg må komme meg ut og gå en annen plass. Jeg sier jeg bare skulle spørre hva det kostet å farge håret. Hun sier hun ikke vil ta på sånne som meg.

Bayan sier hun ble satt ut, rystet og sjokkert:

– Jeg har opplevd rasisme og diskriminering før, små blikk og slikt, man aldri så tydelig og klart sagt i ansiktet mitt. Det gjorde vondt på mange måter, jeg følte meg liten, dum, ikke inkludert, vondt. Jeg kunne ikke skjønne hvorfor et skjerf på hodet gjorde dette.