Fikk millionavtale med politiet uten konkurranse

Trandum
Foto: Kari Bye
Politiet hevder de ikke hadde kapasitet til å gjennomføre anbudsutlysninger om legetjenestene på utlendingsinternatet på Trandum (bildet), skriver ABC Nyheter i en avslørende sak.  

Siden 2005 har det private helsetjenestefirmaet «Legetjenester A/S»  hatt ansvaret for helsetilbud ved Politiets utlendingsinternat på Trandum i Ullensaker kommune.

Før helgen ble det avslørt at daglig leder i firmaet og lege på Trandum, Gunnar Fæhn, har ytret seg på islamkritiske nettsider.  Samtidig avgjør Fæhn om mennesker på Trandum er friske nok til å sendes ut av landet.

Nå kan også ABC Nyheter fortelle hvordan firmaet i 2005 fikk retten til å levere helsetjenester ved Trandum utenfor rammene av norsk lov. Det var aldri noen anbudskonkurranse, noe loven pålegger offentlige oppdragsgivere å gjøre.

Null anbudskonkurranse
Alle offentlige anskaffelser med en verdi over 500.000 skal konkurranseutsettes av oppdragsgiver, ifølge regelverket for offentlig anskaffelser. 

–  Det var aldri en anbudskonkurranse i 2004. Da kommunen sendte ut en generell forespørsel om noen kunne tenke seg å hjelpe siden de ikke hadde lege, var vi tre som slo oss sammen og sa vi kunne hjelpe, sier daglig leder i «Legetjenester AS» og lege ved Trandum, Gunnar Fæhn, til ABC Nyheter.

Ikke kapasitet
Politiets utlendingsenhet (PU) bekrefter overfor ABC Nyheter at en anbudsrunde aldri fant sted da Legetjenester A/S fikk retten til å levere legetjenester på Trandum. 

– PU hadde ikke kapasitet til anbudsutlysing, slik at denne ble ikke utlyst før i 2009/10. I denne runden innkom det ett tilbud, og det var fra Legetjenester A/S, skriver Vee Læggreid videre. 

Siden den gang har politiet gjennomført enda en anbudsrunde, den fant sted i 2015. Der var Legetjenester A/S de eneste som meldte seg, og fikk en 4-årig kontrakt med PU. 

Vurderer endringer
Til ABC Nyheter sier avdelingsleder på internatet, Kristina Vee Lægreid, at politiet vurderinger endringer.

– På utlendingsinternatet jobber det per i dag to sykepleiere som er ansatt av Politiets utlendingsenhet, men de totale antallet sykepleiere vil i nær fremtid blir fire. I tillegg har vi tilknyttet oss en uavhengig legetjeneste. Politiets utlendingsenhet er imidlertid i dialog med Politidirektoratet om å få utredet muligheten for at helsetilbudet blir gitt innenfor den kommunale helsetjenesten, tilsvarende ordningen i Kriminalomsorgen, sier Lægreid til ABC Nyheter.