Kritiseres: Universitetet i Oslo og Nobelinsituttet har kommet i negativ søkelys etter sin kontroversielle invitasjon til en fredsdiskusjon med blant annet USAs tidligere sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger.
Foto: Claudio Castello

Kritikk mot kontroversielt besøk på UiO

– Jeg er dypt såret og skuffet over at Universitetet i Oslo, sammen med Nobelinstituttet har invitert Henry Kissinger til å delta i en debatt om verdensfreden i Universitetets aula, sier UiO-ansatt og tidligere chilensk flyktning, James Sagaute, til Uniforum.

Utrop nr. 47/2016 (08.12.2016)

Han viser til et arrangement som holdes søndag, hvor både USAs tidligere utanriksminister Henry Kissinger og landets tidligere sikkerhetsrådgiver Zbigniew Brzezinsky møter opp på Universitetets aula.

Kontroversiell: Henry Kissinger var USAs tidligere president Richard Nixons sikkerhetsrådgiver. CIA-frigitte dokumenter viser at han sto sentral i planleggingen av blant annet kuppet i Chile i 1973.
Foto: David Shankbone

Nobelinstituttet og Universitetet i Oslo har invitert begge til å diskutere konsekvensene for verdensfreden etter det amerikanske presidentvalget.  

Invitasjonen er imidlertid ikke uten kontrovers. Tidligere i høst stilte Latin-Amerika-ekspert Benedicte Bull seg kritisk til at UiO stod bak invitasjonen. Også dokumentarfilmskapar og tidligere NRK-korrespondent i Latin-Amerika, Erling Borgen, har kommet med kraftig kritikk.

I 1973 ble den demokratisk valgte sosialistiske presidenten Salvador Allende styrtet i et blodig militærkupp ledet av general Augusto Pinochet. Frigitte CIA-dokumenter viser at USA, med daværende sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger i spissen deltok aktivt i planlegginga av kuppet.

– Skuffet og lei meg
James Sagaute, som har jobbet i Eiendomsavdelingen ved UiO i over 25 år. kom til Norge på 1970-talet etter å ha flyktet fra militærdiktaturet i Chile.

– Jeg er svært skuffet og lei meg over at arbeidsgiveren min, Universitetet i Oslo, sammen med Nobelinstituttet inviterer arkitekten bak militærkuppet i Chile til å diskutera verdensfreden etter det amerikanske presidentvalet. For meg er han en massemorder. Ikke bare fordi han deltok i planleggingen av kuppet i hjemlandet mitt og støttet opp om militærdiktaturene i Latin-Amerika, men også for ansvaret han har overfor ofre etter krigene i Vietnam og i Kambodsja.

Avviser kritikken
Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet har på sin side forsvart invitasjonen. 

– Kissinger har utvilsomt mye å svare for når det gjelder USAs krigføring i Indokina, kuppet i Chile, med mer. Vi må likevel ikke glemme at han også bidro til å dempa spenningene i den kalde krigen, blant anna gjennom sitt kreative diplomati overfor Kina og Sovjetunionen, uttalte Njølstad til Uniforum i november.