Rumenere får luselønn i Norge

Rumenere jobber 12-timers dager for 4-500 kroner dagen. Mange foretrekker det framfor å tigge.
Foto: Henry Hemming
Sosial dumping rammer rumenere i Oslo hver eneste dag. Timelønnen kan være nede i 30-40 kroner, ifølge Arbeidstilsynet. 

Seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Bengt Eriksson tegnet et dystert bilde da han mandag denne uken deltok på en konferanse om sosial dumping. 

– Rumenere plukkes opp på Oslo S hver dag, og jobber 12-timers dager for 4-500 kroner dagen. Allikevel synes rumenerne det er bedre enn å tigge, fortalte Eriksson. Et av målene for konferansen var at deltagerne skulle få noen konkrete tips for hvordan oppdage sosial dumping, skriver Fri Fagbevegelse på sine nettsider.

Menneskehandel
Utnyttelse til prostitusjon og andre seksuelle formål er den mest vanlige formen for menneskehandel i Europa. Tidligere var det mest å tjene på illegal våpenhandel, så narkotika og trafficing på tredjeplass. Nå ligger trafficing på andreplass, skriver Fri Fagbevegelse

– Det er mer å tjene på menneskehandel enn narkotika, sa distriktssekretær Geir Gamborg-Nielsen på konferansen.¨

Les også: Lovløse tilstander for ansatte

Vil ikke ha hjelp
Fellesnevneren for dem som blir utsatt for menneskehandel, er at lønna de får for arbeidet de utfører, nesten er lik null. Ofrene vil sjelden at noe skal gjøre med det, de er i en tvangssituasjon, de har ikke noe valg. Gamborg-Nielsen forteller at menneskene det gjelder klarer å fø seg selv, og sende noe til familien. Det er snakk om penger som kan holde liv i familien, alternativet er ofte ingenting, og da velger de heller å være slaver, skriver Fri Fagbevegelse.

Forbrukere har også ansvar
Bengt Eriksson fra Arbeidstilsynet sa på konferansen at et tips for forbrukere er å ta en titt på de som jobber.

– Har de arbeidsutstyr? Jobber de i egne klær? Hvordan ser det ut rundt der de jobber? sa han.

Han forklarte videre at forbrukerne bør se på seriøsiteten i for eksempel en vaskehall. Der det er bilvask er det kjemikalier. Har arbeiderne hansker? Støvler? Arbeidstøy? Er det vasker så de får vasket seg? Hvis man finner noe kan man melde fra til Arbeidstilsynets egne tipslinje, både på nett og telefon, skriver Fri Fagbevegelse.