Foto: kvener.no

Kvenene får eget flagg

Norske Kveners Forbund, Ruijan Kveeniliitto, har valgt å anerkjenne et felles flagg for kvenene i Norge, etter forslag fra Kvenlandsforbundet.

Utrop nr. 20/2017 (23.05.2017)

Flagget (bildet) er designet av Bengt Johansson-Kyrö fra Jukkasjärvi utenfor Kiruna i Nord-Sverige og brukes allerede av Kiruna kommune som flagg for kvenene på den felles markeringsdagen, som er 16. mars.

– For kvenene har det å enes om felles markeringsdag, 16. mars og nå et felles flagg vært en viktig prosess. Jeg er glad vi kan feire Norges nasjonaldag med en gladnyhet som det kvenske folket i Norge og de kvenske organisasjonene NKF og Kvenlandsforbundet står samlet bak, sier Hilja Huru, leder i Norske Kveners Forbund (NKF) til NRK Sápmi.

I samarbeid med Kvenlandsforbundet jobber forbundet nå med produksjon av flagget, slik at alle kvener kan få flagget til det kvenske folkets viktige markeringer.

FAKTA

Om kvenene

- Kvenene er en norsk minoritet som har vandret fra Nord-Finland og Nord-Sverige til Nord-Norge i løpet av flere hundre år. Den kvenske befolkningen bor i dag hovedsakelig i Nord-Troms og Finnmark. 

- Kvenene ble anerkjent som en nasjonal minoritet i Norge i 1998.

(Kilde: NRK Sápmi)