Foto: Illustrasjon.
Foto: Scanstockphoto

Vil forandre loven i utvisningssaker

SV og KrF har sendt et forslag der de ber regjeringen finne andre reaksjoner enn bare utvisning, i saker der asylsøkere lyver om opprinnelseslandet.

Utrop nr. 31/2017 (15.08.2017)

I april i år sendte partiene et felles forslag, et såkalt dok-8-forslag til behandling i Stortinget, hvor de ber om andre reaksjonsformer enn utvisning dersom det er brudd på Utlendingsloven, melder NRK.

Saken om firebarnsmoren Yasmine Kristensen har gitt forslaget ny relevans. Kristensen kastes ut av Norge etter 16 år for å ha oppgitt feil opprinnelsesland da hun kom til Norge i 2001. Opprinnelig sa Kristensen at hun kom fra det krigsherjede Somalia, men etter undersøkelser fra myndighetene i 2014 innrømmet hun at hun var fra nabolandet Djibouti.

– Urimelig
SV-politiker Karin Andersen synes det er helt urimelig at firebarnsmoren mister statsborgerskapet og får innreiseforbud til Schengen-land i to år.

Foto: Pressefoto

– Begår man en forbrytelse, er det ulike straffereaksjoner. I saker der man bryter Utlendingsloven blir man sendt ut. Det tas heller ikke ordentlig hensyn til barn, sier Andersen til NRK.

Hun får støtte fra KrFs stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF), som mener det er inhumant å utvise firebarnsmoren. Høyres stortingsrepresentant Ingunn Foss, mener derimot at det ikke er nødvendig med en lovendring på dette området.

– Jeg synes asylinstituttet fungerer veldig bra. De som trenger beskyttelse, får det i Norge. De som ikke trenger det, får det ikke. Jeg tror de fleste partiene er enige om at vi skal ha en streng og rettferdig innvandringspolitikk bygd på det asylinstituttet vi har i dag, sier Foss til NRK.