(Dobbelt statsborger) Sann Kang fra Kambodsja fikk et merkelig rÃ¥d fra UDI om hvordan hun skulle bli løst fra sitt kambodsjanske statsborgerskap. De ba henne kontakte Thailands ambassade i Oslo. UDI vil ikke legge ved informasjonsbrosjyrer nÃ¥r de krever at nye statsborgere skal kvitte seg med sitt gamle statsborgerskap. Det er for komplisert. FOTO: Karin Søndrol (Forsidebilde UDI) FOTO: Are Vogt Moum lead Reglene som gjelder for personer som har fått opphold på grunnlag av familiegjenforening er meget strenge, og har fått uheldige utfall som bør debatteres, mener kronikkforfatteren.

Vanskelig søknadsprosess kunne endt med utsendelse

Etter at Kåre (92) hadde fått beskjed om å forlate Norge, fikk han kontrabeskjeden om at han fikk bli. Årsaken: Forståelse for at søknadsprosessen var vanskelig for 92-åringen. 

Utrop nr. 33/2017 (29.08.2017)

Fredag skrev NRK om Kåre Grunnsund (92), som hadde fått beskjed om at han måtte forlate Norge.

Han er født og oppvokst i Kroken i Drangedal, men dro på 50-tallet til Australia for å bli med på et prestisjeanleggsprosjekt. Der fant han seg kone og stiftet familie. Gjennom årene har Grunnsund med midlertidig oppholdstillatelse, vært på besøk i Drangedal flere ganger. Ifølge NRK skal han ha blitt rådet til å søke norsk statsborgerskap på nytt sist han var i landet. Dette var derimot vanskelig for en 92 år gammel mann.

Da NRK var på besøk hos Grunnsund, fikk han imidlertid beskjed fra UDI om at han får bli i Norge likevel. Årsaken var at UDI hadde forståelse for vanskelighetene han hadde med søknadsprosessen.

– Det kan ha vært vanskelig å søke på Internett, og på grunn av dårlig hørsel har det kanskje vært vanskelig å få med seg alt som har blitt sagt på telefon, sier Anne Kari Kollstrøm i UDI til NRK.

For at Grunnsund skal få bli på Kroken, må han melde seg til politiet og fylle ut riktig søknad om oppholdstillatelse for personer som er født norske. Når han har hatt den tillatelsen i to år, kan han søke om å bli norsk statsborger igjen. Kollstrøm informerer om at han har fått beskjed om hvordan han skal gjøre det, og at han vil få hjelp.