Varsler komplett asyl-omlegging

Sylvi Listhaug
Foto: Justis- og beredskapsdepartementet
Innvandringsminister Sylvi Listhaug varsler en fullstendig omlegging av asylbehandlingen i Norge. Arbeiderpartiet stiller spørsmål ved rettssikkerheten.

Alle asylsøkere bør samles i ett ankomstsenter, foreslår innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), ifølge Aftenposten. Åtte av ti skal få sin asylsøknad avgjort mens de bor på senteret, skriver VG.

Målet er at samtlige asylsøkere som kommer til Norge, skal samles i det gamle Smart Club-bygget ved E6 i Råde i Østfold, som ble tatt i bruk som ankomstsenter under flyktningkrisen i 2015,

I senteret som har en kapasitet på 1000 sengeplasser, skal åtte av ti asylsøknader behandles i løpet av tre uker, mens asylsøkerne bor der. Anslaget er basert på hva Utlendingsdirektoratet anslår er mulig å få til.

Skal driftes av Hero
Ankomstsentereet skal driftes av Hero og vil ved behov ha en kapasitet på 1.000 sengeplasser. Ifølge UDI vil det i gigantbygget være fasiliteter som skal dekke beboernes daglige behov de få dagene de må oppholde seg der.

Listhaug mener den foreslåtte omleggingen av mottak og behandling av asylsøknader vil gi store gevinster.

– Reduserte mottaksutgifter, bedre kvalitet i asylsaksbehandlingen, raskere retur og, ikke minst, raskere bosetting og integrering, sier hun til Aftenposten.

Støtte og spørsmål fra Ap
Arbeiderpartiet støtter flere av målsettingene, men stiller blant annet spørsmål ved hvordan rettssikkerheten skal ivaretas. Sammen med Venstre og KrF krever man forsikringer om en slik ivaretakelse.

– Vi kan støtte flere av intensjonene, deriblant effektiv søknadsprosess av asylsøknader, rask integrering og rask bosetting, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Stein Erik Lauvås til NTB.

Lite dokumentasjon
SVs innvandringspolitiske talsperson Karin Andersen er også skeptisk overfor NTB på bakgrunn av retssikkerheten.

– Listhaug har ikke dokumentert hvordan så rask saksbehandling skal kunne sikre nøyaktig identitetsavklaring og grundig nok sjekk av asylgrunnen og sikkerheten i fluktlandet, sier hun ifølge Adresseavisen.