UDI-direktør avviser kritikk

 
Foto : Udi
Omleggingen av asylbehandlingen vil kunne styrke arbeidet med å avklare asylsøkernes identitet og korte ned den totale ventetiden for asylsøkerne, mener UDI-direktør Frode Forfang. 
0Shares

I slutten av oktober presenterte Sylvi Listhaug (Frp) et nytt system for asylbehandling gjennom Aftenposten.

Formålet er kortere saksbehandlingstid og raskere bosetting av dem som får opphold og utsendelse av dem som ikke får. Dette skal skje ved å samle asylsøkere som kommer til Norge i ett stort mottak ved ankomst.

Asylforslaget har fått en del kritikk, noe UDI-direktør Frode Forfang (bildet) avviser, ifølge NTB.

– Det ligger ingen rettssikkerhet i lang ventetid. Normalt vil politiets og Utlendingsdirektoratets (UDI) samlede aktive arbeid med en asylsøknad ta 2-3 dager. Resten av tiden er passiv ventetid. Det er den uproduktive ventetiden vi skal få ned, ikke tiden det faktisk blir arbeidet med saker, skrev Forfang på sin blogg to dager etter at Listhaug presenterte det nye systemet.

Besparelser for staten
Han mener omleggingen har to likeverdige formål: Styrking av arbeidet med å avklare asylsøkernes identitet og et ønske om å korte ned den totale ventetiden for asylsøkerne.

– Dette vil være bra for søkerne, samtidig som det kan bety store økonomiske besparelser for staten når asylsøkerne bor kortere i asylmottakene, sier han til NTB.

Også Politiets utlendingsenhet (PU) støtter Listhaugs asylplan og er uenig i kritikken rettet mot regjeringens nye asylforslag.