– Stans ungdommene før de reiser ut av Norge

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har vært sentral i opprettelsen av utvalget at den kalles i det politiske Norge for Listhaug-utvalget.
Foto: Claudio Castello
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har kalt inn til hastemøte etter det ble kjent at norsk ungdom mishandles på koranskoler i Somalia. 

I dag skal åtte ministre møtes etter at NRK avslørte at norsk ungdom mishandles på koranskoler i Somalia. Det er Sylvi Listhaug (Frp) som har kalt inn til hastemøte.

– Vi skal se om vi har godt nok regelverk og om vi jobber godt nok for å følge opp saker der barn blir sendt ut av Norge, sier Listhaug til NRK.

Innvandrings- og integreringsministeren sier det somaliske miljøet må ta et oppgjør med dette, og at de som kjenner til foreldre som ønsker å sende barna sine av gårde, må fortelle at det er uakseptabelt.

Flere unge hjelpes tilbake av integreringsrådgiverne som arbeider på fire ambassader rundt omkring i verden. Men selv om noen blir hjulpet tilbake, mener ministeren at det viktigste er å stoppe ungdommene før de reiser ut av Norge.

Pisking og slag
Onsdag kunne NRK avsløre hvordan livet på innsiden av koranskoler i Somalia er. Hva som har skjedd på innsiden, er de blitt fortalt av to ungdommer. Begge ble tatt med av familien tilbake til hjemlandet til foreldrene. “Noor” sine foreldre sa at de skulle besøke slektninger som bodde i et trygt området i Somalia, mens “Omar” ble med en onkel, som fortalte han at bestemoren var alvorlig syk, og at dette kunne være hans siste sjanse til å ta farvel.

Turen til Somalia ender med at de begge tas med til en koranskole, uten at de selv vet at det er dit de skal. De stenges inne der, i Al Badryia i Bosaso. De blir begge utsatt for blant annet pisking og slag fra balltrær.

NRK har snakket med fire norske elever som har gått på denne skolen i Bosaso de to siste årene. Alle forteller samme historie, om bruk av omfattende vold.