Sliter med å lære spansk

Stranden i Torrevieja, Spania.
Foto: Jrv73, wikimedia commons
Norske pensjonister som bor i Spania sliter med å lære seg språket. Ifølge forsker ved Universitetet i Stavanger er det mye skam relatert til språkbarrieren, noe som skyldes den norske innvandringsdebatten.

For de aller fleste skandinaver som slår seg ned i Spania er målet å lære språket, men det er det de aller færreste som mestrer.

– Da skammer de seg litt, for i bagasjen har de med seg den harde, norske innvandringsdebatten. Fra den vet de at kravene som stilles til innvandrere som kommer til Norge er strenge: De må lære seg språket, sier Ann Elisabeth Laksfoss Cardozo ved Universitetet i Stavanger, skriver Dagsavisen.

Hun har i samarbeid med Per Gustafson fra Uppsala Universitet, intervjuet skandinaver som bor halve året i den norske kolonien i Alfaz del Pi og i den svenske kolonien i Torrevieja på Costa Blanca-kysten i Spania. Også fastboende har de forsket på, for å utforske hvordan nordmenn og svensker integreres i lokalmiljøet.

Innvandring knyttes til “byrde”
Selv om de skandinaviske pensjonistene bor i Spania halve året, anser de seg ikke som innvandrere. En av årsakene til at pensjonistene ikke identifiserer seg med begrepet “innvandrer” er den negative konnotasjonen i nordisk sammenheng, der de blir sett på som en byrde.

– Jeg er ikke en byrde for Spania, men et pluss. Jeg bruker pensjonen min fra Norge her, kunne sesongmigrantene fortelle, ifølge Cardozo.

Hun forteller videre at spanjolene ser på de skandinaviske pensjonistene som fastboende turister.

– Det er en rar merkelapp, for hvis du er turist er du der midlertidig, men er du resident, så er du jo fastboende. Stort sett blir skandinavere sett på som svært rike. I enkelte områder sørger de for at det holdes liv i kafeer og restauranter utenom sommersesongen.