Niqab og burka kommer ikke til å tillates i norske skoler og læresteder i en undervisningssituasjon (Foto: Illustrasjon).
Foto: Baalel

Niqab og burka forbys på norske skoler

Stortinget vedtok mandag et forbud mot plagg som helt eller delvis dekker ansiktet i alle undervisningssituasjoner.

Utrop nr. 23/2018 (07.06.2018)

Norge blir første land i Norden som innfører et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg som burka og nikab i undervisning, melder Dagbladet.

Niqabforbudet på norske skoler har vært en langvarig debatt, men det var ventet at regjeringens forslag om et slik forbud ville få flertall på Stortinget under mandagens votering, noe som også ble tilfelle.

- Dette er veldig gledelig! Da Fremskrittspartiet i 2003 foreslo et totalforbud mot nikab og burka, ble vi latterliggjort. Nå ser vi at vi har klart å dra det politiske miljøet i vår retning, sier Frp-representant og saksordfører Åshild Bruun-Gundersen til Bergens Tidende.

Alle utdanningsinstitusjoner
Forbudet vil gjelde for elever, studenter og ansatte i barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, folkehøyskoler, fagskoler, høyskoler og universiteter. I barnehager vil forbudet bare gjelde ansatte, og ikke barna.

Forbudet vil også gjelde for introduksjonsprogram og opplæring for nyankomne innvandrere i kommunene samt for lærlinger, praksisbrevkandidater og lærerkandidater.

Forbudet gjelder ikke hodeplagg som hijab og luer.