Kurator Miriam Goldman foran keramikkskulpturen "Bless God, Thank Britton, Me No Slave" fra England ca 1835. På utlån fra Royal Pavillion & Museums, Brighton. 10: Skoleplakat med ”De fem viktigste menneskerasene”. Fra ca 1900. Northwest German School Museum, Zetel. Det jødiske museet: I dag er det den tyske staten som driver det jødiske museet som består av to bygninger. Den ene huser den permanente samlingen, mens nye utstillinger kommer og går i den andre. Hovedbygget, som vi ser på dette bildet, ble designet av den kjente amerikanske arkitekten Daniel Libeskind. FOTO: Thomas Olsen

9.000 slaver i Norge?

En ny rapport anslår at 9.000 mennesker kan være slaver i Norge. Totalt kan over 40 millioner mennesker i verden leve i moderne slaveri.

Utrop nr. 30/2018 (09.08.2018)

Nye tall fra rapporten Global Slavery Index anslår at tallet på moderne slaver, både i Norge og Vesten, kan være mange ganger høyere enn tidligere anslått.

Ifølge avisen Dagen regner politiets Koordineringsenhet for ofre for Menneskehandel (KOM) at 262 personer mottok bistand som mulige ofre for menneskehandel i 2016. Den nye rapporten anslår på sin side at 9.000 mennesker er slaver i Norge.

Rådgiver Catharine Drejer i tankesmia Skaperkraft avviser ikke at tallet på slaver i Norge kan være i nærheten av tallet rapporten anslår.

– De tallene vi bruker i Norge, blant annet fra KOM, forholder seg bare til dem som er rapportert inn som ofre, men gjør ikke et estimat. Dette antallet er også virkelig lavt, og det er all grunn til å tro at det reelle tallet er langt høyere, sier Drejer til Dagen.

Leder Mildrid Mikkelsen i Rosa-prosjektet, som jobber med ofre for menneskehandel, tror på sin side at tallet i rapporten er for høyt.

– Nei, det høres ikke realistisk ut. Riktignok omfatter begrepet slaveri i rapporten flere utnyttelsesformer enn det som defineres som menneskehandel i Norge i dag. Videre stemmer det nok at det er store mørketall som ikke er inkludert i de 200–300 som er identifisert, men tallet fra rapporten virker altfor høyt i forhold til den virkeligheten vi jobber med, sier Mikkelsen.

(©NTB)