– Flesteparten av dem som bruker hijab i verden gjør det på grunn av tvang, sier LIMs generalsekretær Æsæl Manouchehri til minmote.no.
Foto: Kristian Mendoza

LIM-generalsekretær kritisk til «mote-hijab»

– At vestlige kvinner skal dekke seg til fordi det er fashion, det ser jeg på som absurd, er tonen fra Æsæl Manouchehri, generalsekretær i organisasjonen LIM (likestilling, integrering, mangfold).

Utrop nr. 37/2018 (27.09.2018)

I et intervju med minmote.no sier hun at det positive ved at hijab er i motebildet er at det fører til at kvinner som ikke er tvangstildekket får et større utvalg av kolleksjoner å velge mellom, samt at blir mindre stigmatiserende for de kvinnene som velger selv å gå med med heldekkende hodeplagg.

– Men det er en så liten brøkdel. Flesteparten av dem som bruker hijab i verden gjør det på grunn av tvang, sier hun til minmote.no.

Hun legger til at det negative med trenden, er at det blir under vestlige forutsetninger.

– At vestlige kvinner skal dekke seg til fordi det er fashion, det ser jeg på som absurd. Det blir det samme som at de skal kle seg i tvangstrøye hvis det blir mote.

– Hijab er en av de største problemene og et av de mest synlige måtene med sosial kontroll i disse landene. At det skal bli et fashion statement her blir veldig merkelig, legger hun til.

Hijab som moteplagg kan bidra til normalisering, mener norsk muslim (Illustrasjonsfoto).
Foto: Kedoink Kedondeng

– Kan bidra til normalisering
Salsabil Saaliti (24) er en av grunnleggerne bak klesmerket Just Speak Clothing, sammen med blant andre «Skam»-skuespiller Iman Meskini. Saaliti, sitter i styret til foreningen Norges Unge Muslimer, og applauderer at dekkende hodeplagg er å se på catwalken og hos motekjedene.

Overfor minmote.no håper at dette kan bidra til en normalisering av kvinner som bærer hijab.

– Det kan bidra til at det blir mindre «vi og dem», men mer «oss». Med dette speiler klesmerkene mangfoldet i moteverdenen, slår hun fast.