Eks-samfunnsdebattant Valerie Louhibi har i flere år vært ute av offentlighetens lys. Nå er hun tilbake som blogger, og i et innlegg i Radikal Portal skriver hun åpent om sine psykiske utfordringer.
Foto: Claudio Castello

Fritt-ord prisvinner står frem om psykose

Valerie Louhibi skriver i Radikal Portal om sine egne opplevelser rundt tvangsinnleggelse og psykisk helse.

Utrop nr. 40/2018 (18.10.2018)

Louhibi er samfunnsdebattant, forfatter og mottaker av Fritt Ords honnørpris. Nå er hun tilbake som blogger og spaltist etter en pause. Louhibi er født i Norge, men har franskalgerisk bakgrunn.

I innlegget tittulert Kokain og kosher – en psykose, skriver hun blant annet:

– Jeg hadde vandret alene på egenhånd, mens jeg la ut oppdateringer på Facebook. Jeg hadde også vært innom Cafékontoret i Gamlebyen og sagt til de som jobber der at jeg er sivilpoliti og skal kaste ut folk som driver og ser nettporno i lokalet. Mens jeg var der klagde jeg på en ansatt og ba henne servere meg koshermat. Jeg var tross alt en psykotisk jøde, i hodet mitt. Daglig leder kom etter meg og skrek at jeg ikke hadde noen rett til å klage på hun som jobbet der. Det hadde hun helt rett i, men jeg tror ikke hun skjønte at jeg var psykotisk. Jeg oppførte meg som en skuespiller på et filmsett, alvorlig nok til å kunne spille inn rollen som en sivilpoliti og en jøde. Rett etter jeg dramatikken på Cafékontoret dro jeg innom sushi-restauranten i mitt kjente nabolag på Grønland. Jeg anklagde kvinnen bak disken for forgiftning fordi jeg var jøde. Jeg sa at hun skulle bli anmeldt. Hun ble skremt og kom etter meg. Jeg løp rett til politistasjonen og lot som om jeg var på vei til å anmelde. Jeg gikk aldri inn inngangen til politistasjonen, men dro rett hjem.

Klikk her for å lese hele innlegget i Radikal Portal