NRK provoserer norske buddhister

Lama Changchub Tsering ble født i India etter at hans foreldre flyktet fra Tibet. Nå underviser han i meditasjon og tibetansk buddhisme ved Karma Tashi Ling buddhistsamfunn i Oslo
Foto: Natasza Bogacz
Norske buddhister protesterer mot NRKs fremstilling av Buddha i programmet På tro og Are fra 2010. Nå rykker forskere ut med ny støtte til Buddhistforbundet. 

I en av episodene av NRK-serien På tro og Are fra 2010, hevder programleder Are Osen at Buddha mente at «kvinner var mentalt underlegne menn». Dette skapte sterke reaksjoner fra Buddhistforbundet.

«Vi synes det er spesielt ille at NRK her gjennom usanne og nedsettende påstander sprer fordommer om en minoritetsgruppe i Norge», skrev Buddhistforbundets forstander Egil Lothe i klagen til NRK. 

Nå får norske buddhister ny støtte fra religionsforskere i det som har blitt en åtte år lang strid med NRK.

Når en karikatur blir fremstilt som fakta for skolebarn, oppstår det et problem.

– Sprer feilinformasjon

Jens W. Borgland
Foto : Uppsala universitet

Jens W. Borgland er universitetslektor i religionshistorie ved Uppsala Universitet. Han er også fagansvarlig for oppslaget om buddhismen i Store norske leksikon.

I en fersk faglig uttalelse på oppdrag fra Buddhistforbundet skriver han at programmet, som fokuserer på kvinners dårligere posisjon i buddhismen, «sprer feilinformasjon».

Det Borgland og andre forskere reagerer på, er påstanden i programmet om at religionens stifter Siddhartha Gautama, bedre kjent som Buddha, mente at «kvinner var mentalt underlegne menn og ute av stand til å fatte og praktisere læra hans».

Ikke fritt fra kritikk
Borgland er enig i at kjønnsroller og kvinnens stilling i buddhismen er noe som kan og bør diskuteres kritisk. Men slike diskusjoner bør etterstrebe en presis beskrivelse av tradisjonen. 

– Når det gjelder utsagnet om at Buddha mente at «kvinner var mentalt underlegne menn og ute av stand til å fatte og praktisere læra hans», så er dette beviselig feil, uttaler han.

– Holder ikke mål
Religionshistoriker og oversetter av buddhistiske tekster Kåre A. Lie kommenterte i 2011 NRKs valg av kilder. Det er en tekst skrevet av Rev. Patti Nakai, prest ved The Buddhist Temple of Chicago, som er kilden for det som skal være Buddhas uttalelse om at «kvinner var mentalt underlegne menn og ute av stand til å fatte og praktisere læra hans».

– Jeg forstår ikke hvorfor denne personen velges som autoritet her. Det nevnes ikke hvilken tekst dette angivelig skal være hentet fra. NRK velger altså å presentere en ubekreftet tredjehåndsuttalelse som Buddhas ord. Dette er i seg selv en form for research som overhodet ikke holder mål, mener Lie.

Karma Tashi Ling buddhistsamfunn på Bjørndal i Oslo
Foto : Natasza Bogacz

Feil i undervisning
Det er ikke bare NRKs fremstilling av Buddhas kvinnesyn som provoserer forskere og norske buddhister.

I en kort animasjon som er hentet fra På tro og Are, og som brukes i religionsundervisning i norske skoler, er Buddha fremstilt som den stereotypiske feite, smilende mannen.

Lama Changchub Tsering fra Karma Tashi Ling buddhistsamfunn i Oslo forklarer til Utrop hvorfor det er feil å skape inntrykk av at den feite Buddhaen var buddhismens stifter. 

Den feite Buddha er i virkeligheten en helt annen skikkelse, kjent som Budai.

─ Tradisjonelt var Budai en munk og buddhist sponsor, en slags helgen. Vi vet ikke om han faktisk levde, men han skal ha vært glad i barn og kan kanskje sammenlignes med nissen. Det er kun i Vesten at han feilaktig blir tatt for å være Siddhartha Gautama, buddhismens stifter. Dette er rett og slett feil, forklarer Lama Changchub Tsering.

Lama Changchub mener at det er urettferdig overfor barna som skal lære om buddhismen.

─ Vi har ikke blasfemi i buddhismen og det er ikke problematisk å spøke om religionen vår. Men når en karikatur blir fremstilt som fakta for skolebarn, oppstår det et problem, sier han.

Urettferdig å undervise feil
─ Barn stoler på voksne for å gi dem riktig informasjon om verden. Det er en form for barnemishandling å nekte at de skal bli riktig utdannet. Barn av buddhister kan også begynne å tro at Budai og Buddha er den samme. Ikke minst kan de bli mobbet hvis deres religion blir latterliggjort i undervisningen.

Det har gått over åtte år siden programmet ble vist på NRK, men buddhistenes protester har ikke endret noe. NRK anser saken som avsluttet og tar ikke på seg ansvaret for det som både religionsforskere og buddhister mener er en upresis og unyansert fremstilling av religionen.

NRKs livssynsredaktør Njord Røv kommenterer til Utrop:

– Ingenting har endret seg. Vi mener fortsatt at programmet ikke skal være leksikon eller oppslag, men heller gi informasjon på en lett og forståelig måte. Personlig mener jeg at det er synd at Lothe ser på det slik han gjør, og jeg er lei meg for at han ikke gir seg. Vi har ikke mottatt flere klager. Vi har hatt mange positive reaksjoner fra publikum, og programmet er laget for publikum, ikke for Lothe.