Omvisning på tyrkisk i Rådhuset

Oslo Rådhus har mye spennende historie å by på, synes C. Sina Cetin, Gizem Özer, Ayten Ulysal, Gülay Kutal og Muharrem Yilmaz.
Foto: Eva Alnes Holte
 – Folk blir overrasket når de hører om hvordan det var i Norge for bare 50-60-år tilbake, sier bystyremedlem i Oslo, Gülay Kutal. 
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Klokka 11 den siste lørdagen i hver måned inviterer hun til omvisning i Oslo Rådhus. På tyrkisk, som er morsmålet til Gülay Kutal.

– Det gjør et helt annet inntrykk på folk å få høre høre historiene om byen og rådhuset på eget morsmål, mener bystyremedlemmet som har holdt på med dette et års tid. Omvisningene blir annonsert på hennes egen Facebookside i tillegg til andre Facebooksider som brukes av folk med bakgrunn fra Tyrkia.

Gülay Kutal bruker gjerne en frilørdag i måneden på omvisning i Oslo Rådhus.
Foto : Eva Alnes Holte

Jeg tror det fremmer forståelse og empati for det norske folk.

– Jeg er alltid spent på hvor mange som møter opp, sier hun.

Utrop møter to turister fra Tyrkia og to tyrkere som bor i Norge. Turistene er et ungt kjærestepar som tar seg tid til litt kultur og historie en lørdag formiddag.

Livet til “vanlige” folk

Gülay Kutal viser oss rundt i teglsteinsbygningen, først i Oslo storstue, deretter i de forskjellige rommene og salene.

Oslo Rådhus er et skattkammer av kultur og historie. Vi ser på malerier og utsmykninger, alt laget av norske kunstnere på 1950-tallet.

Mange av motivene er historiske helt fra Harald Hårfagres tid, men de fleste av maleriene skildrer det slitsomme livet til arbeiderklassen tidlig på 1900-tallet og frem til Rådhuset ble reist. 

Skaper forståelse og empati

De fremmøtte stiller spørsmål og lytter interessert til alt Kutal har å fortelle.

– Folk blir overrasket når de hører om hvordan det var i Norge for bare 50-60 år tibake. Særlig gjør historiene fra andre verdenskrig inntrykk, sier hun.

– De får se hvordan nordmenn levde, hvilke utfordringer de hadde, hvordan tidligere generasjoner bygget landet og velferdsordningene. Jeg tror det fremmer forståelse og empati for det norske folk. Integrering er ikke mulig uten forståelse og empati. Og det må være gjensidig.

De syv dyder

Gizem Özer og C. Sina Cetin spanderer et par timer av Norges-ferien på Oslo Rådhus.
Foto : Eva Alnes Holte
Vi går inn i den halvsirkulære bystyresalen hvor Gülay Kutal ofte sitter sammen med representantene for de andre partiene. Hun er Oslo SVs vararepresentant i bystyret og medlem av finanskomiteen.

Et stort bildeteppe av Oslos skytshelgen St. Hallvard og de syv dyder fanger blikkene. Vi får vite at kunstneren Else Poulsson ønsket at motivet skulle minne byens politikere om etikk og god styringsskikk.

Kutal røper litt av det indre liv i bystyresalen og forteller om små, morsomme episoder. Vi får høre om hvem som sitter hvor, hvordan man ber om ordet, om tre minutters taletid og ett minutt til replikker og om hvordan man ikke snakker direkte til forsamlingen når man står på talerstolen, men kun gjennom ordføreren.

Brudefølge

Omvisningen er nesten over og vi går mot korridoren hvor vi kan se gaver gitt til Oslo Rådhus opp gjennom årene. Et tyrkisk brudefølge passerer oss og mottar lykkeønskninger fra Kutal og de andre. Det foregår mye mer enn politiske debatter i Oslo Rådhus. Gülay Kutal er stolt av arbeidsplassen sin og liker å vise den frem.

Det er flere byrådsmedlemmer med innvandrerbakgrunn i Oslo. Utrops journalist tenker at dette er en aktivitet som andre sikkert kan kopiere!