Claus Jeger synes det er givende å være norsktrener. Her sammen med Sanoha Ahavi Mork fra Togo.

– Her må de snakke norsk

– Nå må dere mingle! oppfordrer Eda Ramok-Sollien fra Røde Kors. De fremmøtte lar seg ikke be to ganger. 

Utrop nr. 21/2019 (06.06.2019)

Snart er lydnivået høyt på biblioteket på Grünerløkka. 30 innvandrere fra mange forskjellige land snakker i munnen på hverandre. På norsk som ikke er morsmålet til noen av dem. Ingen virker redde for å dumme seg ut. Frivillige fra Oslo Røde Kors hjelper til i samtalene der det trengs.

Vi er på norsktrening.

snakke norsk

Svetla fra Bulgaria (til venstre) i hyggelig passiar med Korneliusz fra Polen og norsktrener Emilie fra Norge.
– Regelen er at de må snakke norsk med hverandre. Engelsk er bare et språk de kan ty til hvis det låser seg helt, sier Eda Ramok-Sollien. Hun er koordinator for norsktreningen. Eda kom fra Tyrkia til Norge for snart fem år siden. Hun snakker svært godt norsk og i dag har hun det ekstra travelt: Norsktreningen i Røde Kors fylte åtte år første april og det skal selvfølgelig markeres med litt ekstra godt å spise. Så Eda koordinerer det også og ber alle stille seg i kake-kø. 

Gjør noe med selvfølelsen

Norsktrening er uformelle og sosiale treff i grupper hvor deltakerne får mulighet til å praktisere norsk muntlig og å øve på dagligtale. Vanlige aktiviteter på norsktreningen er for eksempel å lese aviser, snakke om forskjellige tema, drive med rollespill og gå gjennom vanlige ord og uttrykk.

– Bedre språk gjør noe med selvfølelsen vår. Det gjør oss mer i stand til å nyte godt av de mange tilbudene som finnes i samfunnet, sier Eda.

Eda Ramok-Sollien er koordinator for norsktreningen. Hun kom fra Tyrkia til Norge for fem år siden.

– Det er større sjanse for å bli inkludert i arbeidslivet, og det gir bedre forståelse av viktige rettighet er og plikter. 

Givende jobb

Claus Jervel har jobbet som frivillig på norsktreningen i to år. Han sier det gir ham mye:

– Jeg synes det er kjempegøy. Til daglig jobber han i en fagforening. Emilie Falkenberg er logopedstudent og også frivillig norsktrener på andre året. Hun nikker enig og sier norsktreningen også er nyttig for studiene.

Flere steder i byen

Oslo Røde Kors har norsktrening flere steder i byen. I tillegg til Deichmanske på Grünerløkka, er de på Deichmanske på Majorstua, på Hovedbiblioteket og på Furuset bibliotek og aktivitetshus. De arrangerer også norsktrening i Christian Kroghs gate på Grønland. 

Populært og gratis

Norsktreningen på nivå 1 lærer mye gjennom brettspill.
Det er gratis å gå på norsktrening hos Røde Kors. Og veldig populært, skal vi tro Annika Jepperstøl som er gruppeleder for mandagstreffene på Grünerløkka.

– De kommer igjen og igjen, de er veldig trofaste. Nye kommer til og en gang kom det over 50 deltakere. Da måtte vi avlyse. Vi trenger flere frivillige!