– Her må de snakke norsk

Claus Jeger synes det er givende å være norsktrener. Her sammen med Sanoha Ahavi Mork fra Togo.
– Nå må dere mingle! oppfordrer Eda Ramok-Sollien fra Røde Kors. De fremmøtte lar seg ikke be to ganger. 
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Snart er lydnivået høyt på biblioteket på Grünerløkka. 30 innvandrere fra mange forskjellige land snakker i munnen på hverandre. På norsk som ikke er morsmålet til noen av dem. Ingen virker redde for å dumme seg ut. Frivillige fra Oslo Røde Kors hjelper til i samtalene der det trengs.

Vi er på norsktrening.

snakke norsk

Svetla fra Bulgaria (til venstre) i hyggelig passiar med Korneliusz fra Polen og norsktrener Emilie fra Norge.
– Regelen er at de må snakke norsk med hverandre. Engelsk er bare et språk de kan ty til hvis det låser seg helt, sier Eda Ramok-Sollien. Hun er koordinator for norsktreningen. Eda kom fra Tyrkia til Norge for snart fem år siden. Hun snakker svært godt norsk og i dag har hun det ekstra travelt: Norsktreningen i Røde Kors fylte åtte år første april og det skal selvfølgelig markeres med litt ekstra godt å spise. Så Eda koordinerer det også og ber alle stille seg i kake-kø. 

De kommer igjen og igjen, de er veldig trofaste.

Gjør noe med selvfølelsen

Norsktrening er uformelle og sosiale treff i grupper hvor deltakerne får mulighet til å praktisere norsk muntlig og å øve på dagligtale. Vanlige aktiviteter på norsktreningen er for eksempel å lese aviser, snakke om forskjellige tema, drive med rollespill og gå gjennom vanlige ord og uttrykk.

– Bedre språk gjør noe med selvfølelsen vår. Det gjør oss mer i stand til å nyte godt av de mange tilbudene som finnes i samfunnet, sier Eda.

Eda Ramok-Sollien er koordinator for norsktreningen. Hun kom fra Tyrkia til Norge for fem år siden.

– Det er større sjanse for å bli inkludert i arbeidslivet, og det gir bedre forståelse av viktige rettighet er og plikter. 

Givende jobb

Claus Jervel har jobbet som frivillig på norsktreningen i to år. Han sier det gir ham mye:

– Jeg synes det er kjempegøy. Til daglig jobber han i en fagforening. Emilie Falkenberg er logopedstudent og også frivillig norsktrener på andre året. Hun nikker enig og sier norsktreningen også er nyttig for studiene.

Flere steder i byen

Oslo Røde Kors har norsktrening flere steder i byen. I tillegg til Deichmanske på Grünerløkka, er de på Deichmanske på Majorstua, på Hovedbiblioteket og på Furuset bibliotek og aktivitetshus. De arrangerer også norsktrening i Christian Kroghs gate på Grønland. 

Populært og gratis

Norsktreningen på nivå 1 lærer mye gjennom brettspill.
Det er gratis å gå på norsktrening hos Røde Kors. Og veldig populært, skal vi tro Annika Jepperstøl som er gruppeleder for mandagstreffene på Grünerløkka.

– De kommer igjen og igjen, de er veldig trofaste. Nye kommer til og en gang kom det over 50 deltakere. Da måtte vi avlyse. Vi trenger flere frivillige!