Norsk-marokkanske Nayat Abbouz ser frem til å skape en ny og spennende møteplass med nyåpnet kulturkafé på Holmlia.
Foto: Claudio Castello

Holmlia-beboere får etterlengtet samlingsplass

Et sekssifret beløp fra kommunen og pågangsmotet til en norsk-marokkansk familie har gjort Holmlia kulturkafé til virkelighet.

Utrop nr. 17/2019 (09.05.2019)

Holmlia kulturkafé åpnet i går med kaffe- og kakeservering, og stort oppmøte fra flere ti-talls venner og naboer. Norsk-marokkanske Nayat Abbouz og hennes to sønner har fått i oppdrag å drive kaféen. 

Nayat kom til Norge i 1985, og har siden 1992 bodd på Holmlia. Hun regnes som en aktiv kvinne i nærmiljøet som ønsker at den etterlengtede kafeen skal bli et viktig samlingspunkt for menneskene som bor i bydelen.

– Her stortrives jeg og her vil jeg bidra. Vi på Holmlia har ikke hatt kafé på halvannet år, så det var på tide å få igang dette tiltaket. Vi har savnet et sted som dette her på Holmlia sentrum, sier hun til Utrop.

Fra konditori til kafé

Nayat er i tillegg frivillig bydelsmor og hjelper blant annet ved å besøke isolerte minoritetskvinner i sitt lokalområde. Hun slutter i jobben som konditor for å følge drømmen om å starte kafe. 

– Hvordan ser du frem til å kombinere idealisme og forretning?

– For meg og for oss som nærmiljø handler dette om å investere i nærmiljøet og menneskene rundt. Jeg har lenge gått med en drøm om dette, og har skaffet meg et godt nettverk her i bydelen. Men også OBOS og Oslo kommunes områdeløft har hatt et ord med i laget, og ikke minst de mange frivillige som har bidratt og bidrar. Mitt håp er at denne kaféen vil være et sted for alle.

– Godt initiativ

Bydelsdirektør i Holmlia bydel, Monica Nordmoen, sier nyåpningen av en kafe på Holmlia er et utrolig godt initiativ.

– Vi har nå fått et etterlengtet møteplass, både for innbyggerne på Holmlia og for alle andre i bydel Søndre Nordstrand. Jeg håper at mange kan benytte seg av tilbudet her. Som bydelsdirektør ser jeg frem til at dette kan være et av stedene hvor vi i bydelsadministrasjonen kan bestille møtematen vår.

Gjennom Oslo sør-satsingens bomiljøtilskudd har kafeen mottatt 708.000 kroner i støtte.

– For oss er det veldig positivt å kunne støtte et slikt tiltak, som både bidrar til arbeidsplasser og skaper møteplasser, sier bydelsdirektøren.

Flerkulturell interiør

Interiørarkitekt Tone Tjærbo Lie har vært med på å designe interiøret i den nyåpnede kaféen, og har selv bodd i bydelen i ti år.

Holmlia-beboer og interiørarkitekt Tone Tjærbo Lie har vært med på designe innsiden av kulturkaféen i flerkulturell stil.
Foto: Claudio Castello
I likhet med andre Holmlia-beboere savnet hun også et sted å samles i på Holmlia sentrum.

– Her har det vært lukket og vi har ikke hatt andre alternative steder til samvær. Så det har vært ekstra gøy å rive ut alt i det gamle lokalet, begynne helt på nytt og skape vårt eget sted. 

Tjærbo Lie hevder hun har laget et interiør som reflekterer innehaverens flerkulturelle tilhørighet.

– Vi har blandet både det norske og marokkanske, og skapt et lunt og hyggelig sted hvor det er koselig å være.