Holmlia-beboere får etterlengtet samlingsplass

Norsk-marokkanske Nayat Abbouz ser frem til å skape en ny og spennende møteplass med nyåpnet kulturkafé på Holmlia.
Foto: Claudio Castello
Et sekssifret beløp fra kommunen og pågangsmotet til en norsk-marokkansk familie har gjort Holmlia kulturkafé til virkelighet.

Holmlia kulturkafé åpnet i går med kaffe- og kakeservering, og stort oppmøte fra flere ti-talls venner og naboer. Norsk-marokkanske Nayat Abbouz og hennes to sønner har fått i oppdrag å drive kaféen. 

Nayat kom til Norge i 1985, og har siden 1992 bodd på Holmlia. Hun regnes som en aktiv kvinne i nærmiljøet som ønsker at den etterlengtede kafeen skal bli et viktig samlingspunkt for menneskene som bor i bydelen.

– Her stortrives jeg og her vil jeg bidra. Vi på Holmlia har ikke hatt kafé på halvannet år, så det var på tide å få igang dette tiltaket. Vi har savnet et sted som dette her på Holmlia sentrum, sier hun til Utrop.

Her stortrives jeg og her vil jeg bidra

Fra konditori til kafé

Nayat er i tillegg frivillig bydelsmor og hjelper blant annet ved å besøke isolerte minoritetskvinner i sitt lokalområde. Hun slutter i jobben som konditor for å følge drømmen om å starte kafe. 

– Hvordan ser du frem til å kombinere idealisme og forretning?

– For meg og for oss som nærmiljø handler dette om å investere i nærmiljøet og menneskene rundt. Jeg har lenge gått med en drøm om dette, og har skaffet meg et godt nettverk her i bydelen. Men også OBOS og Oslo kommunes områdeløft har hatt et ord med i laget, og ikke minst de mange frivillige som har bidratt og bidrar. Mitt håp er at denne kaféen vil være et sted for alle.

– Godt initiativ

Bydelsdirektør i Holmlia bydel, Monica Nordmoen, sier nyåpningen av en kafe på Holmlia er et utrolig godt initiativ.

– Vi har nå fått et etterlengtet møteplass, både for innbyggerne på Holmlia og for alle andre i bydel Søndre Nordstrand. Jeg håper at mange kan benytte seg av tilbudet her. Som bydelsdirektør ser jeg frem til at dette kan være et av stedene hvor vi i bydelsadministrasjonen kan bestille møtematen vår.

Gjennom Oslo sør-satsingens bomiljøtilskudd har kafeen mottatt 708.000 kroner i støtte.

– For oss er det veldig positivt å kunne støtte et slikt tiltak, som både bidrar til arbeidsplasser og skaper møteplasser, sier bydelsdirektøren.

Flerkulturell interiør

Interiørarkitekt Tone Tjærbo Lie har vært med på å designe interiøret i den nyåpnede kaféen, og har selv bodd i bydelen i ti år.

Holmlia-beboer og interiørarkitekt Tone Tjærbo Lie har vært med på designe innsiden av kulturkaféen i flerkulturell stil.
Foto : Claudio Castello
I likhet med andre Holmlia-beboere savnet hun også et sted å samles i på Holmlia sentrum.

– Her har det vært lukket og vi har ikke hatt andre alternative steder til samvær. Så det har vært ekstra gøy å rive ut alt i det gamle lokalet, begynne helt på nytt og skape vårt eget sted. 

Tjærbo Lie hevder hun har laget et interiør som reflekterer innehaverens flerkulturelle tilhørighet.

– Vi har blandet både det norske og marokkanske, og skapt et lunt og hyggelig sted hvor det er koselig å være.