Islamkritikk på Facebook varslet til ledelsen på Norges Musikkhøyskole

Norges musikkhøyskole har valgt å ikke gå videre med et varsel mot en ansatt som skrev en islamkritisk ytring på Facebook.
Foto: Jiri Havran / Norges musikkhøyskole
Islamkritiske kommentarer på Facebook fra en ansatt ved Norges musikkhøyskole (NMH) har blitt varslet inn til ledelsen. NMH ønsker ikke å ta stilling til uttalelsene. 

NMH mottok i januar et varsel, etter at en ansatt hadde skrevet islamkritiske kommentarer på Facebook-innlegget til en frivillig organisasjon. I kommentaren hadde den ansatte skrevet «Stevn Islam som ideologi for menneskerettsdomstolen. Dette er svindel av første klasse. Forby Islam. Det er perfekt sted for psykopater sosiopater».

– NMH tar fullstendig avstand fra all rasisme, og vi har ingen indikasjoner på at det er et problem her ved vår institusjon, sier Kjetil Asdal Bjørgan, kommunikasjonssjef ved Norges musikkhøyskole.
Foto : Norges musikkhøyskole

I varslet argumenteres det for at den ansattes Facebook-profil ikke er privat, og ved hva slags signaler det sender til muslimske studenter ved høyskolen. NMH har ikke gått videre med saken, skriver studentavisen Universitas.

– I dette tilfellet mener vi at ansattes Facebook-profil, og dermed også denne ytringen, må betraktes som privat. Vi tar ikke stilling til innholdet i selve ytringen utover å anta at den ligger innenfor det som omfattes av ytringsfriheten, lød NMHs tilsvar.

Seniorrådgiver i seksjonen for økonomi, personal og arkiv ved NMH, Karl Gunnar Ekblad, begrunner beslutningen i regjeringens etiske retningslinjer for statstjenesten, skriver Universitas videre.

Kan ikke kneble private uttalelser

Til Utrop uttaler Kjetil Asdal Bjørgan, kommunikasjonssjef ved Norges musikkhøyskole:

– NMH tar fullstendig avstand fra all rasisme, og vi har ingen indikasjoner på at det er et problem her ved vår institusjon. Den ansatte som nå kommenterte en post på facebook, gjorde ikke det på vegne av NMH eller i egenskap av å være ansatt her, og vi kan selvsagt ikke kneble private uttalelser.

Medieprofessor ved Universitetet i Oslo Helge Rønning kommenterer til Utrop:

– Med forbehold om at jeg ikke har sett denne kommentaren i sin sammenheng, vil jeg på generell basis si at religionskritiske kommentarer helt klart er beskyttet av ytringsfriheten, også på Facebook, så lenge kommentaren ikke direkte rammer en enkeltperson eller oppfordrer til vold eller ulovligheter.