– Vi har selvsagt ikke total kontroll. Det er personer som vi ikke vet hva driver med til enhver tid, sier seniorrådgiver Martin Berntsen i PST om hjemvendte Syriafarere.
Foto: Christiaan Triebert

Terrorforsker spør hvorfor flere Syria-farere lever fritt i Norge

Terrorforsker Lars Gule synes det er lite samsvar mellom politikernes sterke karakteristikker av syriafarerene og de tiltakene som settes inn mot disse i Norge.

Utrop nr. 15/2019 (18.04.2019)

- Hvis det er slik som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder, at syriafarerne er de farligste av de farligste, hvorfor går da flere av dem fritt i Norge uten å være verken siktet eller tiltalt? spør Lars Gule ifølge Adresseavisen. Gule er førsteamanuensis og ekspert på ekstremisme ved OsloMet.

- PST har opplyst til meg at ingen sitter varetektsfengslet, forklarer Gule, som mener de derfor mest sannsynlig lever sine liv i norske kommuner.

Konfrontert med denne påstanden svarer PST at Gule ikke har innsyn i deres forebyggende arbeid, kun i åpne saker.

- Men det er klart at vi gjør individuelle vurderinger av hjemvendte syriafarere som går fritt rundt. Vi har selvsagt ikke total kontroll. Det er personer som vi ikke vet hva driver med til en hver tid, sier seniorrådgiver Martin Berntsen i PST til Adresseavisen.