Vårens vakreste flyktninger

Første gang med flyktninglag. Øverst fra venstre: Munir Alahmad, Ambesajer, Yehia Jabi, Helen Abraha, Magnus Kløvstad Langberg. Midten fra venstre: Gisle Hagen, Kine Krogstad, Marius Döcker. Nederst fra venstre: David Aas Correia, Sindre Meldal (delvis skjult), Destina Stér, Cecilie Rosting, Sofie Andelic, Fadel Hamod, Mailen Bålerud
Foto: Ram Gupta
En håndfull modige flyktninger gjør seg klar til å løpe Holmenkollstafetten. Noen av dem har aldri vært med på et løp.

Det er Flyktningguiden i Oslo Røde Kors som for første gang stiller et lag til helgens idrettseventyr. Halvparten er flyktninger og den andre halvparten er frivillige flyktningguider fra Oslo Røde Kors.

Spent stemning

Vi treffer gjengen noen timer før det braker løs. Vekslingsrutinene gjennomgås. Stemningen i lokalet er rolig, men også litt spent. De fleste har ikke vært med på sånt før. 

Men syriske Munir Alahmed (28) er ikke veldig stresset for det skal skje, selv om han skal løpe en av de lengste etappene på 1,8 km. Han har spilt mye fotball i hjemlandet, så han er vant med å løpe.

Si til Utrops lesere at vi trenger flere flyktningguider!

– Det er ikke så stor distanse, så det skal gå helt fint, sier han med et smil.

Mer spent er Helen Abraha (43) fra Eritrea som skal løpe etappe nr. 12. Hun forteller at hun ikke har løpt mye i sitt liv, og aldri før deltatt i et idrettsarrangement.

Treningsturer

Flyktningguide David Correia (26), en av initiativtagerne til flyktninglaget, forklarer om bakgrunnen for tiltaket:

– Mange av deltakerne har lite erfaring fra hjemlandet med fysisk aktivitet utendørs. Ofte kommer de fra en bakgrunn hvor det ikke er lov eller vanskelig å bevege seg fritt, slik vi er vant til her.

– Stafetten er en fin måte å introdusere folk til samarbeidskultur, stafett er jo et teamarbeid. Og fysisk aktivitet.

Correia forklarer videre at deltagerne har vært med på treningsturer rundt Sognsvann. Mange av dem har aldri vært utenfor byen. De kjente ikke til at flotte naturopplevelser er så lett å komme til som de er i Oslo.

Trenger flere frivillige

Flyktningguiden er en av flere aktiviteter som Oslo Røde Kors har for innvandrere og flyktninger. Flyktningguiden er den største av disse, med 150 frivillige deltakere og like mange tilknyttede flyktninger.

– Meningen med å være flyktningguide er at nyankomne flyktninger som er bosatt i Oslo, skal få hjelp til å bli kjent med byen og med folk, øve på norsk og bli eksponert til norsk kultur. Flyktningene får tildelt en frivillig flyktningguide som de treffer et par ganger i måneden til en kaffe, en kinotur eller noe annet hyggelig, forklarer flyktningguide Marius Döcker (55) og den andre av initiativtagerne til flyktninglaget.

Ideen hadde han med seg som tidligere frivillig i Norges Blindeforbund hvor de la til rette for at blinde kunne delta i stafetten sammen med en ledsager.

– Holmenkollstafetten er kanskje noe av det norskeste av det norske, så å være med som løper er en fin måte å bli kjent med kulturen, sier Döcker.

– Si til Utrops lesere at vi trenger flere flyktningguider!

Yehia Jabi (35) fra Syria strever med å uttale det lange ordet Holmenkollstafetten. Han medgir at han ikke er så glad i å løpe, selv om han er vant med både styrketrening og tennis. Han tipper han bruker seks minutter på etappen sin, som er på 600 meter

Han ser ikke bort fra at opplevelsen skal gi mersmak på løping: – Hvorfor ikke? Det er en fin måte å være sosial på.