Foto: Arnold Inuyaki

Lag hawaiisk "Shave Ice"

Shave Ice ("is-skav") is er en isbasert dessert laget av moste isbiter og sirup. Isen, som er typisk for Hawaii, ble introdusert av japanske handelsfolk og fiskere som slo seg ned i denne tropiske stillehavsøya.

Utrop nr. 17/2011 (24.11.2011)
Hjemme i Japan hadde man brukt lignende teknikker med å kombinere knust/most is og snø med frukt i flere århundreder.
 
"Barberingen" gir en veldig fin is som ligner på en snøaktig masse. Massen blir tynn nok til at sirupen legges til slik at den absorberes automatisk. Godt laget Shave Ice krever sjeldent et strå, siden smaken er i isen og ikke på bunnen av koppen. Selv om tradisjonelle amerikanske smaker er vanlig, er hawaiisk Shave Ice ofte tilsatt lokale ingredienser som guava, kokoskrem, pasjonsfrukt, kiwi og mango. 
 
Isen serveres i en plastkopp med flere smaker, noen ganger med sukret kondensert melk som på folkemunne kalles for "snødekte fjelltopper".

Tilberedning og ingredisenser
Hva som trengs: En isblender eller "ice shaver", isblokker/isbiter og smakssirup (vannmelon, jordbær, pina colada og ananas er de mest populære smakene).

Slik lager du: For å få isen i riktig konsistens har du to kopper isbiter/isblokker i blenderen og knuser i små biter. Avhengig av kapasiteten på blenderen, vil du trenge å knuse flere partier om du serverer "barbert is" til flere personer. Ideelt sett skal isen bli knust eller most til brødsmule-størrelse. Sirupmengde etter personlig smak.