– Jeg har både lest og hørt at politiet som oftest kommer om natten. Hvis de gjør det, har jeg bestemt meg for å hoppe ut av vinduet og ta mitt eget liv. Det er høyt nok. Sultan (15)
Foto: Tine Poppe
Seks år gamle Asijat har bodd hele livet på asylmottak

Kulturdugnad for asylbarna

Ved å krysse politisk engasjement med dikt, historiefortelling, foto og fagkunnskap har boka "Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg" blitt til. 

Utrop nr. 10/2012 (20.09.2012)
– Av og til når hun ser politibiler, blir hun redd for at de kommer for å hente henne, Dornas (8) mor, Fulan.
Foto: Tine Poppe

Hun kikker på meg med store brune øyne. I hånden holder hun en tegning hun har laget til kongen. Seks år gamle Asijat er født i Norge. Hele sitt liv har hun bodd på asylmottak. Storesøsteren Zarima på fjorten gråter om nettene. Hun er redd for at politiet skal hente dem. Den femten år gamle broren, Sultan, har i lang tid slitt med selvmordstanker.

– I fjor, da jeg gikk i niende klasse, raste karakterene mine. Natt etter natt med mareritt og tanker om å hoppe ut av vinduet tok fullstendig overhånd, forteller han.

– Kanskje det er rart, men faget jeg liker best er nynorsk. Jeg liker klangen, musikken og grammatikken i språket som ga meg seks i karakter på ungdomskolen. Jasmin (17)
Foto: Tine Poppe
Godt integrert

Søskenflokken fra Dagestan snakker ikke morsmålet sitt – de har levd på flukt gjennom hele livet. Dette er tre av de 27 barna boka tar for seg. Noen av dem bor på asylmottak, andre er godt integrert i lokalsamfunnet der familien har bosatt seg. Noen går i barnehagen, andre på videregående. Felles for dem alle er at norske myndigheter mot barnas vilje har bestemt seg for å deportere dem.

– Noen på skolen ler av oss når vi sier at vi ikke kan komme i bursdag. Neda (11)
Foto: Tine Poppe
Lodder dypt

Boka består av åtte ulike historier. Fotograf Tine Poppe skildrer barna og deres omgivelser gjennom linsa. En samling teknisk gode fotografier som samtidig har klart å fange følelsene disse barna bærer på. Skribent Kari Gellein har skrevet historiene bak bildene. Språket hun bruker, er lettlest, historiene presise, korte og enkle. Likevel lodder de dypt

– Hvorfor ble jeg ikke født hvit? Ovin (8)
Foto: Tine Poppe
og etterlater sterke inntrykk hos leseren.

Mellom permene finner vi også forordet, som er skrevet av Dag Hareide. Det går gjennom politikken som angår barna, dens forhistorie, feil og mangler.

Foto: Humanist forlag
Trenger sterke foreldre

I sin karakteristiske stil har poet Jan Erik Vold har tatt for seg saken gjennom seks dikt, mens barnepsykolog Karl Edgar Evang runder av boka med en tekst der han gjennom sin fagkompetanse peker på problemstillinger knyttet til situasjonen disse barna befinner seg i. Han forklarer blant annet viktigheten av å vokse opp i trygge omgivelser i form av et hjem og sterke foreldre, hvordan forholdene på asylmottakene påvirker dem, og hvordan traumatiske opplevelser setter spor i et menneske.   

Bok

Tittel: Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg – Et møte med lengeværende barn i norske asylmottak
Bidragsytere: Kari Gellein, Tine Poppe, Dag Hareide, Jan Erik Vold m. fl
År: 2012
Utgiver: Humanist forlag