Viser Oslos mangfold på Facebook

 
Foto: Iffit Qureshi
I sommer bestemte Iffit Qureshi seg for å legge Norges hovedstad under linsa. Hun driver den populære facebookgruppen Humans of Oslo.
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Etter 22. juli var det et behov for en slik side som viser mangfoldet i vår egen by på en respektfull måte. I dag er folk altfor opptatt av hvor man kommer fra. Human of Oslo setter ikke fokus på folks opprinnelse eller forskjellene oss imellom, men fellestrekkene vi har og de små gledene man deler i det øyeblikket vi treffer noen, forteller fotografen.

”Humans of Oslo” er en del av den nye bølgen facebook-sider som dukket opp våren og sommeren 2012. Fotografer over hele verden setter byen sin på nettet ved å drive ”Humans of…-grupper”  som er inspirert av det amerikanske konseptet ”Humans of New York” fra 2010. De fotograferer det alle ser, men ingen legger merke til – mennesker fra byens gater.

– Hvor jeg enn går, har jeg med meg kamera. Ofte ser jeg interessante motiver i forbifarta. Da snur jeg og stopper opp for å ta bilde. Ofte tar jeg 40 bilder av samme motivet, mens jeg snakker med vedkommende. Jeg prater med fotoobjektene for å få et inntrykk av hvordan de er, høre historien deres slik at den kan komme frem i fotografiet mitt, forteller hun.

Jan Martin Eiklo driver sin egen sykkelsjappe og var helt klar for å la seg fotografere rett før trikken kom dundrende nedover gata og nesten sneiet ham.
Foto : Iffit Qureshi

Oslo er en utrolig mangfoldig by, og hver og en jeg treffer er en ressurs for denne byen.

Deler av historiene ender som bildetekster. Qureshi forteller at hun i tiden fremover vil legge større vekt på arbeidet med disse historiene.

– Folk har ofte tatt kontakt med meg fordi de vil høre mer om menneskene jeg tar bilde av. Derfor vil jeg skrive litt mer. På denne måten skiller Humans of Oslo seg ut fra eksempelvis Humans of New York. Oslobeboere er nysgjerrige mennesker!

“Mmm…halen trenger fortsatt å jobbes med” sier kunstneren med et bekymret uttrykk i ansiktet.
Jeg ser mot den tre meter lange halen men tør ikke å diskutere. Det ser perfekt ut for meg, men hvem er jeg til å diskutere med mesteren.
Foto : Iffit Qureshi

Unngår berusede
– Jeg har blitt spurt om å ta bilder av narkotikabrukere og alkoholikere i Oslo, men det er et prinsipielt spørsmål, og derfor sier jeg alltid nei. Jeg vil aldri ta bilder av noen som er beruset. Man må være ved sine fulle fem før jeg knipser et bilde.

Det ene dekket punkterte. Dermed var fotoplanene mine ødelagt. Det var eid (muslimsk høytid jour.anm.) Plutselig ser jeg en gjeng norsk-somaliere gå gjennom parken. De ler sammen og skravler på norsk og somalisk.
Foto : Iffit Qureshi

Humans of Oslo har som mål å vise fellesskapet og spre likeverd og respekt på kryss og tvers av kulturer, religion og politisk tilhørighet, forteller fotografen. Selv om Qureshi mener hun ikke er selektiv når hun tar bilder, innrømmer hun at det finnes dilemmaer.

Jeg så denne majestetiske mannen ved siden av hans taxi. Han fortalte meg at han har bodd i Oslo i 32 år. Han har tre barn som han er villig til å ofre alt for.
Foto : Iffit Qureshi

– Ville jeg ha klart å ta et bilde av en nynazist…? Det vet jeg ikke. De er også en del av byen og jeg respekterer dem som medmennesker, men jeg kan ikke respektere deres politiske budskap.

Iffit Qureshi
Foto : Masela Murselovic

– Hvordan føler dere selv Oslo fremstår gjennom siden deres? Er det et representataivt bilde?
– Jeg tror at vi har klart å gjenspeile et bredt spektrum av folk fra alle samfunnslag og forskjellige typer bakgrunner. De fleste tilbakemeldingene jeg har fått er bare positive. De blir stolte av å være en del av byen når de ser på bildene og leser de forskjellige historiene.

– Hvordan står landets minoriteter i bybildet?
– De er absolutt en viktig del av det. Jeg har fotografert mennesker med somalisk, amerikansk, latinamerikansk, pakistansk, vietnamesisk, engelsk, svensk og afrikansk opprinnelse… Hvis man går inn på siden, vil man oppdage at det er noe der for alle og enhver.

– Har du lagt merke til noe karakteristisk ved Oslo gjennom dette arbeidet?

– Ja, det er en utrolig mangfoldig by, og hver og en jeg treffer er en ressurs for denne byen.

Tomlene vender opp
Etter at gruppa ble lansert den 29. juli i år har den fått 1719 tilhengere, og tallet øker jevnt og trutt.

– Bare den siste uka fått 500 ”likes”, forteller fotografen stolt om det populære nettkonseptet.

Men Qureshi har større ambisjoner for nettkonseptet.

– Jeg håper på at det kan bli utstillinger eller en fotobok, avslører hun.