Noen av sjalene jentene har tatt med seg for å vise frem.
Foto: Kari Bye
Lærer om hijab-stiler på nettet

Slik setter du opp hijaben!

Utrop møter de tre jentene Samira Abarkach, Mariam Tashakori og Sofia Hussein ved en moské i Oslo. De forteller gjerne om forskjellige sjalstiler.

Utrop nr. 6/2013 (07.02.2013)
Mariam fletter sammen to sjal med assistanse fra Sofia.
Foto: Kari Bye

Sofia hjelper Samira å sette opp sjalet.
Foto: Kari Bye
Jentene forteller om de forskjellige årstidene og hvordan man bruker et tykkere sjal om vinteren, og tynnere om sommeren. Mariam og Sofia bruker hijab til vanlig mens Samira bruker den ved høytider og i moskeen.

Mariam holder frem pyntenåler som brukes til å holde sjalet på plass
Foto: Kari Bye
Sofia har valgt et tykkere sjal nå som det er vinter. Sjalene kjøper hun på vanlige klesbutikker som H&M og Lindex. Jentene viser også frem nåler de bruker for å feste sjalet, og pynte det opp.

Mariam viser hvordan man fester sjalet med nåler.
Foto: Kari Bye
– Disse nålene har jeg kjøpt i Egypt, men du finner pyntenåler i sy-avdelingen til Nille og i en del somaliske butikker, forteller Mariam.

Lærer på nettet

Mariam viser frem en litt annen pyntenål.
Foto: Kari Bye
Hvor finner dere inspirasjon til forskjellige måter å sette opp sjalene på?

Jentene setter opp sjalene i speilet.
Foto: Kari Bye
– Mesteparten av inspirasjonen til oppsett gjennom venner, men det finnes også en god del videoer på youtube. Der viser jenter hverandre detaljert hvordan man utfører
I moskeen har kvinner donert bort bønne-klær og sjal, slik at de som har glemt kan låne.
Foto: Kari Bye
oppsett av forskjellige stiler.

Fra venstre, Mariam, Samira og Sofia viser frem hvordan de setter opp sjalet sitt til hverdags.
Foto: Kari Bye
Motetrender påvirker også hvilket sjal man velger og hvordan det settes opp. En del motebloggere som blant annet Dina Toki-o, som er velkjent for sin blogg med samme navn og tilhørende youtube-videoer, har tatt dip dye
Mariam viser frem en variant som er populær blant yngre jenter, hvor man har to sjal over hverandre og fletter de sammen på ene siden.
Foto: Kari Bye
-trenden inn i sjalverdenen. Sofia legger til at det finnes et tv-program som heter Dubai Style som tar for seg klær, fashion og trender. 

– Men de fleste påvirkes nok av landene de kommer fra, og bruker den stilen som er mest vanlig der, forteller Mariam.

Bomull-triks
– "Turbanstilen" er veldig populær blant en del av motebloggerene fordi da synes halsen, og man kan vise frem smykker bedre. Noen bruker da høyhalset genser under for å dekke seg til litt mer ved bruk av smykker, forteller Sofia. 

Det finnes også en del andre triks som er populære, forteller hun, blant annet å feste bomull bak i hestehalen for å få mer volum når man setter opp sjalet.