Et siste blikk på Norge: Kronprinsesse Märtha med prins Harald og de to prinsessene Ragnhild og Astrid underveis til Petsamo, hvorfra båten skulle bringe dem videre til USA.
Foto: Det kongelige hoffs fotoarkiv/Privat

Viser kongefamiliens flukt fra nazistene

Senere i ettermiddag er det duket for et dramatisk tilbakeblikk ved Forsvarsmuseet. Museumslektor Mads Berg tror det er nyttig for osloboere å forstå hvordan kongefamiliens liv artet seg under andre verdenskrig. 

Utrop nr. 13/2014 (27.03.2014)

Klokken 15.00 åpner Nasjonalmuseets utstilling Den lengste reisen (1940-1945), som omhandler kongefamiliens situasjon og liv under andre verdenskrig. Utstillingen vises på Forsvarsmuseet, Akershus festning, som en del av grunnlovsjubileet. 

– I fem år fra 1940 var Grunnloven i Norge satt ut av spill. Disse fem okkupasjonsårene var en vanskelig periode for kongefamilien og for oss alle. Mange mistet hjemmene sine, ble forfulgt i eget land og flyktet over landegrensen. Jeg tror denne utstillingen gir oss et grunnlag til å forstå vår egen tids utfordringer. Å se gjenstander fra kronprinsen og kongefamilien fra denne tiden gjør det hele ekstra spennende og nært, sier Mads Berg, museumslektor ved Forsvarsmuseet, til pressenytt.no.

Da kong Haakon forlot Oslo i grålysningen våren 1940, var det ingen som visste hvor lenge han og kronprinsfamilien skulle være borte. Det tok fem år før kongebanneret vaiet over slottstaket igjen.  

– Kongen ble et naturlig samlingspunkt for motstandsbevegelsen, noe som styrket kongefamiliens stilling i det norske folk både under og etter krigen, sier Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet. 

Stortingspresidenten åpner
Utstillingen har vært på vandring mellom museer og gallerier rundt om i landet i over ett år. Forsvarsmuseet blir siste stopp for vandreutstillingen. Publikum får altså en siste sjanse til å se utstillingen helt gratis fram til 24. august. Nå på fredag er duket for storstilt åpning klokken 15. 

– Direktøren ved Forsvarsmuseet, oberst Runar Gjerald, ønsker velkommen før utstillingen åpnes av stortingspresident Olemic Thommessen. Det blir spennende å høre hvilke linjer han trekker fram til i dag. Også i 1940 var stortingspresidenten sentral da han foreslo at kongefamilie, regjering og storting skulle flyttes til Hamar. Det var han som stod bak Elverumsfullmakten der regjeringen ble gitt en generell fullmakt til å treffe avgjørelser og ivareta Norges interesser under krigen, forteller Berg til pressenytt.no. 

Frihetssymbolet
For første gang siden vandreutstillingen åpnet i Elverum får publikum også mulighet til å se kongebilen A1. Det var denne bilen kongefamilien benyttet 7. juni 1945, da de etter fem års eksil vendte tilbake til Norge. A1 fraktet kongefamilien opp Karl Johans gate til Slottet, gjennom store, frihetsfeirende menneskemengder.

Berg er imponert over hvordan Nasjonalmuseet har utformet utstillingen slik at publikum lett kan identifisere seg med kongefamiliens flukt.

– Jeg føler et historisk sus når jeg går gjennom utstillingen. Det er dessuten interessant å se hvordan kongefamilien fra å være nyankomme i 1905 ble selve symbolet på frihet under krigen. Senere i ettertid har det blitt en selvfølge at vi i Oslo feirer 17. mai med å rope ”Hurra” foran slottsbalkongen, sier Berg til pressenytt.no.