Foto: Faksimile

Beklagelse fra Norheim

PR-rådgiver Elisabeth Norheim rykket fredag ut med en beklagelse for at hun hadde kommet med uttalelser som kunne oppfattes som antisemitiske. 

Utrop nr. 14/2014 (03.04.2014)

Det ble stor oppstandelse i sosiale medier og pressen etter programmet Trygdekontoret hadde gått på lufta for halvannen uke siden. Bakgrunnen var at blogger og PR-rådgiver Elisabeth Norheim hadde kommet med det som kunne tolkes som en antisemitisk spøk i et klipp som ble utelatt fra programmet. 

Fredag skrev hun en tydelig beklagelse på sin blogg. Her forsøker hun å forklare hva som gikk galt den kvelden.  

– Rasisme er et sårt og personlig tema for meg. Dette, i kombinasjon med at jeg var emosjonelt opprørt da jeg gikk inn i TV-studioet, gjorde at mye gikk galt, skriver hun. 

I programmet var det blant annet lagt opp til at Norheim skulle diskutere med den sudanesiske kunstneren Mohamed Ali Fadlabi, som sammen med Lars Cuzner planlegger den såkalte "Kongolandsbyen", et kunstprosjekt som ifølge kunstnerne selv skal tematisere og få oss til å se på norsk rasisme med nye øyne.

Debatten mellom Fadlabi, Norheim og artist Hannah Wozene Kvam, som også deltok i programmet, fikk raskt svært høy temperatur og Norheim og Wozene nærmest skrek til Fadlabi.  

Men det var først da Civita-historiker Bård Larsen kom inn på konspirasjonsteorier om jødene at det gikk virkelig galt. Norheim kom da med sin nå allerede beryktede spøk. I bloggen skriver hun: 

– Jeg repliserer da [på Bård Larsens utlegning] i en selvironisk tone med et karikert syn på temaet Holocaust versus svart slaveri, som jeg tar for gitt at alle forstår er nettopp et karikert syn.

– Slik gikk det dessverre ikke. Isolert sett kan utsagnet tolkes i retning av holdninger jeg absolutt ikke har. I ettertid er det lett å se at jeg formulerte meg såpass klønete at det virket som at jeg brakte kjente antisemittiske konspirasjonsteorier og fordommer til torgs. Det er jeg svært lei meg for, og jeg beklager til den norsk-jødiske befolkningen for at jeg la sten til byrden med det utsagnet.

Beklagelsen har stort sett blitt godt mottatt av folk som hadde angrepet eller kritisert Norheim og Trygdekontoret etter sendingen i sosiale og andre medier.