Mer enn tusen ord

 
Foto: Linda Bournane Engelberth
– Rom-folket har vært historisk stigmatisert og forfulgt i Romania, selv om de egentlig ikke er så forskjellig fra andre europeiske folkeslag.

Linda Bournane Engelberth forklarer dette til Utrop rett etter åpningen av hennes fotoutstilling ”You can call me a Gypsie if you want”, på Galleri IKM, Interkulturelt Museum.

– Vi må også understreke at i løpet av fire hundre år fram til 1856, var rom, noen ganger kalt sigøynere, slaver på føydale gods i dagens Romania. 

– I prinsippet trenger bildene ingen tolkning og viser en reise mot en bedre skjebne, men det er en reise som er sabotert av uvitenhet og uforstand i vårt i rike, norske samfunn, sier hun. 

Foto : Linda Bournane Engelberth

Stor arbeidsløshet
Kunstneren (som har algerisk far og norsk mor) har reist fem ganger til Romania. Nesten alle familiene hun møtte, har minst ett familiemedlem som har oppholdt seg i Norge.

Foto : Linda Bournane Engelberth

De fleste som kommer til landet, er arbeidsløse i Romania og har ikke noe annet alternativ enn å forsøke å overleve på et eller annet vis i Norge, mener Engelberth.

Foto : Linda Bournane Engelberth

– På godt og vondt prøver dette fotoprosjektet å bidra til en bedre forståelse mellom nordmenn og romfolk utover religion, etnisitet eller klasse, understreker Engelberth.

– Finnes noen gode tilbud
Hun forteller at når Romania ble medlem av EU (i 2007) og roma begynte å komme til Norge, ble tigging en virkelig overraskelse fordi nordmenn ikke var vant til denne praksisen.

Etter hennes mening er det fremdeles mye å gjøre med hensyn til romfolk, men hun erkjenner at det allerede finnes noen gode tilbud. Blant annet har romfolk sitt eget magasin, og det er flere tiltak for å sette romfolk i arbeid.

Fotoutstillingen vises på Interkulturelt Museum fram til søndag 12. oktober.