Malerier mot ekstremisme og dødsstraff

 
Masoud Ebrahimnejad ble politisk fange i Iran allerede som 15-åring. Utrop har fått tilgang til å publisere foto av malerier han har malt i protest mot diktatur og ekstremisme og den undertrykkingen som alltid følger i deres fotspor. 
Redaksjonen - Foto: Marcelo Corvalan
Latest posts by Redaksjonen - Foto: Marcelo Corvalan (see all)

– Etter at jeg ble fengslet da jeg fremdeles bare var et barn, fikk jeg først dødsdom og satt ett år på dødscelle og ventet på å bli henrettet. Under avhør ble jeg utsatt for tortur og grusom mishandling av fangevokterne. Jeg ble slått og torturert både fysisk og psykisk, forteller Masoud Ebrahimnejad.

Ebrahimnejad forklarer at det å male har hatt en terapeutisk funksjon. Han fikk ut det han hadde opplevd og ble utsatt for i løpet av fem år i fangenskap.

– Hvordan slapp du ut av fengselet? 

– Familien min hadde heldigvis ikke gitt opp, og ved hjelp av innflytelsesrike personer i regimet fikk de et møte med den daværende nestleder for det iranske presteskapet (Montazeri) som var kjent for å ha hjulpet mange politiske fanger og klarte å få omgjort dødsdommen til livstid. Jeg fikk livstid fordi jeg var medlem av en politisk venstreorienteert opposisjonsgruppe.

Etter fem års fangenskap fikk han begtinget løslatelse. Det betød at myndighetene sto fritt til å hente ham og fullbyrde dødsdommen mot ham hvis de fikk vite at han deltok i noen som helst politisk aktivitet.

Til slutt klarte han å flykte fra Iran ved å krysse grenser til Pakistan.
 
Ebrahimnejad forteller at maleriene fremstiller hva som har skjedd i Iran under det han kaller det ekstremistiske regimet. Både kvinners situasjonen og politiske fanger er tema for maleriene.

– Det jeg ble utsatt i de fem lange og grusomme årene i fengselet, har jeg klart å bearbeide ved å male disse bildene. Det er mye man kan uttrykke gjennom et bilde, og hvert enkelt av av mine bilder har en lang og grusom historie bak seg, sier han.