Gir spanjoler råd om Norge

Hvordan finne veien i vårt merkelige land? Toril Eide har laget blog på spansk spesielt myntet på nyankomne.
Foto: Scanstockphoto
Toril Eide har bodd i Spania i 30 år. Med den økende arbeidsinnvandringen fra Spania til Norge kom ideen om å skrive en blogg om Norge og nordmenn – på spansk.

Dedikert til dem som av ulike grunner tenker på å sette kursen nordover, eller allerede har gjort det. For å gjøre denne erfaringen lettere vil jeg forsøke å avhjelpe dem som befinner seg under en ny himmel, bortkomne og desorienterte. […]

Slik introduserer Toril Eide bloggen sin for nye besøkende. Hun skriver om Norge for spanjoler, og skriftspråket hennes er selvsagt spansk, et språk hun behersker godt etter tre tiår under den spanske sola. På bloggen, som hun har kalt “Nordveien”, forklarer hun Norge for et spanskspråklig publikum. Hun deler også sine egne erfaringer som “gjeninnvandret” i Norge hver gang hun er her på ferie og innser hvor rart og merkelig Norge kan være. Om norsk høflighet skriver hun for eksempel:

– Fullstendig oversett
– Under besøkene jeg har gjort i Norge, blir jeg alltid overveldet av en følelse av å bli fullstendig oversett. Her er det ikke vanlig å hilse når man dukker opp på et nytt sted, for eksempel når man kommer inn i en butikk eller en kafé. Jeg, med mine søreuropeiske vaner, eller kanskje det bare er gammeldags, norsk høflighet, insisterte dag ut og dag inn på at bussjåføren skulle gjengjelde min hilsen når jeg kom på bussen. Jeg lyktes aldri.

 Bloggen har en lett og hjemmekoselig tone, men inneholder også mye fakta og observasjoner av sosialantropologisk islett. Eide skriver om alt fra den nevnte høfligheten til påsketradisjoner, norsk turgåing, populære reisemål, enkle råd om språk, drikkekultur, gamle folkesagn, janteloven og mye annet.

Fra Toril Eides tekst om norske sagn og eventyr.
Foto : Skjermdump

2000 lesere
Med tanke på at det bare er rundt 5000 innvandrere fra Spania i Norge (SSB), samt rett under 20.000 fra spansktalende land i Latin-Amerika, er bloggen godt besøkt. Hver måned er rundt 2000 lesere innom. Noe av forklaringen på at bloggen er blitt såpass populær, er nok den økte arbeidsinnvandringen de siste årene. Mange spanske familier er hardt rammet av krisen, mens Norge har opplevd fortsatt vekst siden finanskrisen, som for alvor fikk virkninger i Europa fra 2008.

– Hvordan fikk du ideen til bloggen?

– Jeg er medlem av noen norske Facebook-grupper her i Spania der særlig “nykommerene” spør om alt mellom himmel og jord. Vi som har bodd her lengre og har mer erfaring, prøver å gi gode råd både om stort og smått. Så der kom idéen: Hvorfor ikke gjøre det samme “den andre veien”? Med tanke på alle spanjolene og andre spansktalende som søker lykken i Norge. De har jo sikkert de samme spørsmål og ting de lurer på, tenkte jeg.

– Hva slags reaksjoner får du på tekstene dine?

– Stort sett veldig mye takknemlighet, faktisk. Jeg legger ut min blogg i forskjellige spanske grupper i sosiale medier. Og en gang i blant kan det bli lange tråder og mange aha-opplevelser og formuleringer av typen ”Ahhh, nå forstår jeg!”. Jeg får også mange forslag om å skrive om det ene og det andre. Noe som førte til ganske mye kritikk, var da jeg gjorde research til en tekst om janteloven. Jeg spurte på en norsk Facebook-side om nordmenns mening om saken og om janteloven fremdeles var “gyldig”. Mange av dem ville abolutt ikke at jeg skulle skrive noe så negativt. De ville heller at jeg skulle holde meg til glansbilde-versjonen av Norge; dette med Janteloven var ikke interessant i det hele tatt, mente de. Men jeg skrev teksten likevel, og innlegget er til nå det nest mest leste på bloggen.

– Hva ønsker du å oppnå?

Føler seg hjemme i snøen: Toril Eide står bak den spanskspråklige bloggen Nordveien. Med jevne mellomrom besøker hun sitt gamle hjemland Norge.
Foto : Privat

– At leserne skal ha en trivelig stund mens de leser bloggen og at de skal få noen gode råd og svar på de tusen spørsmål som dukker opp. Jeg prøver også å skrive på en humoristisk og koselig måte, og presentere fakta og statistikk på en spennende måte som ikke blir for tørr. Jeg leser mange blogger som spanjoler og andre innvandrere som bor i Norge, skriver. Det er interessant å lese om deres inntrykk av og blikk på nordmenn og Norge. Mitt bidrag er å gi en litt annen vinkel på alle våre forunderligheter, for jeg er et litt “rart vesen” som har røtter i to land.