Han bringer Afrika til verden

Francis Stevens George vokste opp i Sierra Leone, men dro tidlig til England for å studere, først på kostskole og senere økonomi og internasjonal politikk ved London School of Economics. I 1991 kom han til Norge. Her har han jobbet som konsulent for større og mindre firmaer innenfor faget økonomi. Hans nyeste roman heter "Diplomaten"
Foto: Privat
Francis Stevens George (49) utforsker i sine bøker forholdet mellom afrikanske land og verden utenfor det afrikanske kontinentet. 

Et parti på ytre høyre kommer til makten i Norge. Få år senere er Oljefondet brukt opp. Dermed begynner den norske regjeringen å se seg om i Afrika etter naturressurser og nye muligheter for norsk vekst. 

Det er utgangspunktet for Francis Stevens George nyeste roman, Diplomaten, som Utrop trykker fem utdrag av de neste månedene. Boken er ny av året og gitt ut på Amazon og som ebok.

Russisk trussel
– Romanen er satt til nær fremtid, men tallene og statistikken som jeg har basert den på, er hentet fra eksisterende forskning og rapporter fra Verdensbanken, KMPG (et internasjonalt rådgivningsfirma, journ. anm) osv, forklarer forfatter Francis Stevens George, som selv er utdannet økonom. 

Romanen er satt til fremtiden, men tallene og statistikken som jeg har basert den på, er hentet fra eksisterende forskning og rapporter.

I boken ser George på det Russland har gjort på Krim-halvøya og forutsetter at landet gjør noe lignende i Barentshavet. Putin beordrer okkupasjon av grenseområdene mot Norge og tar kontroll over olje og fisk. Det fører blant annet til at Statoil ikke lenger kan bore etter olje i området. Hovedpersonen i boken er ambassadøren for den nylig opprettede Afrikanske Føderasjonen, en sammenslutning av afrikanske stater. 

– Personlig synes jeg det er et nokså realistisk scenario. Men dette er jo samtidig en fremtidsfiksjon, så da er det lov å spekulere, smiler han. 

Slik presenteres “Diplomaten” på Amazon: “Vi befinner oss to år inn i fremtiden og Norges nasjonale sikkerhet og økonomiske fremtid står på spill. Den aller første ambassadøren for Den afrikanske føderasjonen er hovedpersonen i en historie der Norge satser på sikre sin økonomiske fremtid gjennom store investeringer i Afrika”.
Foto : Amazon
The Natives, som det oppdiktede norske regjeringspartiet heter i boka, mener Norge har gitt nok utviklingshjelp til Afrika, nå er tiden inne for å tjene penger og drive business på kontinentet. De ser på Kina og finner ut at dette er måten kineserne hadde tenkt før dem. Da Mao døde, så Ding Xiao Ping på Afrika som et rikt kontinent og lurte på hvorfor Kina ga så mye utviklinghjelp til Afrika. 

– Jeg prøver å få fram kompleksiteten i internasjonal politikk i boka, forklarer han. 

Bringer Afrika til Norge
– Hvordan kom du på ideen?

– Siden jeg er utdannet økonom, har jeg tenkt mye på Norges holdning til Afrika og interessen for å tjene penger der. I boken skriver jeg også om hvordan det er for høyt utdannede innvandrere å søke jobb i Norge. 

Tidligere har han skrevet flere bøker med lignende tematikk, både fiksjon og fagbøker. Til daglig er han ikke forfatter, men konsulent for større og mindre selskaper. En av oppdragsgiverne er Josef Yohannes, mannen bak den norske tegneseriesuksessen Urban Legend. 

– Er drømmen en dag å bli forfatter forfatter på heltid?

– Vel, jeg har i hvert fall planer om å starte et forlag. Jeg tror det er et marked for det som handler om forholdet mellom Norge og Afrika. Det er også min nisje som forfatter, jeg ønsker å bringe Norge til Afrika og Afrika til Norge.  

– Hva leser du selv av skjønnlitteratur?

– Jeg gikk på kostskole i England, så interessene mine har vært nokså gammeldagse. Jeg leste Shakespeare og annen klassisk litteratur, ikke så mye samtidslitteratur, og fremdeles leser jeg mest på engelsk. Min samboer oversetter det jeg selv skriver. Hun er også min store inspirasjon. Hun oppmuntrer meg til å skrive og uten henne kunne jeg nok ikke fått til dette.

På 1990-tallet fikk han øynene opp for afrikansk litteratur.

– Jeg oppdaget flere interessante samtidsforfattere. Men etter hvert har jeg også begynt å lese klassisk, eldre afrikansk litteratur, sier han. 

FAKTA: 
Francis Stevens George (f. 1965) er konsulent og forfatter. Han har skrevet flere romaner om forholdet mellom Norge og Afrika og én fagbok om forholdet mellom Kina og Afrika.

– Diplomaten (2015)
– Svart, hvit og kokosnøtt (2014)
– Plantemannen (2014)
– China and Africa Love Relations (2014) 

Utrop trykker fem utdrag av hans nyeste roman, Diplomaten, i fem påfølgende nummer av papiravisen