Fikk hjelp av driftige skoleelever

Andreas Johansen, teknisk sjef på Bergen Internasjonale Kulturhus, samarbeider med Banele, en av elevene fra Hyssingen
Foto: BIMF
Hyssingen produksjonsskole retter seg mot elever som har droppet ut av videregående. I år slo de seg sammen med Bergen Internasjonale Musikkfestival. Det ble et samarbeid det svingte av. 

Bergen internasjonale musikkfestival er i full gang. Aktiviteten er stor. Men noe er annerledes i år. Rundt i gangene og på rommene på Bergen Internasjonale Kultursenter løper arbeidende ungdommer. De bærer og sjauer, koker og braser, justerer lyd og lys. Og mange av dem har vært der i flere dager allerede.

Festivalsjef Tine Larsen forklarer.

– Ungdommene kommer fra Hyssingen produksjonsskole. Vi hadde dem på en fest her hos oss før sommeren. Skolen har kulturverksted, bygg og anlegg og restaurant- og matfag, så de kunne hjelpe til med mye. Da vi så hvor flinke de er, inviterte vi dem til å være med å arrangere festivalen vår. Det ville de, og resultatet har blitt at ungdommene har tatt ansvar for alt fra snekring av benker via matlaging til rigging av lys og lyd.

Baste Buarøy og Amabou Jobarteh fra Hyssingen.
Foto : Lillian Santos Herberg

Fra Belgia til Kongo
Bergen Internasjonale Musikkfestival er en årlig begivenhet, og i år har 12 band fra hele verden, inkludert flere norske artister, funnet veien til vestlandsbyen.

Elevene Marcus og Alexander rigger til før festivalen.
Foto : Lillian Santos Herberg

– Vi setter fokus på det internasjonale. I år har vi vært så heldige å få Chico Trujillo, som er ordentlige store i Chile, til å komme hit. Baloji er også en spennende artist. Han er rapper fra Belgia med bakgrunn fra Kongo. Han reiste tilbake til opprinnelseslandet for å finne tilbake til sine musikalske røtter og samlet etter hvert sammen et band med musikere fra Kongo. Nå kombinerer han rappen med tradisjonelle elementer.

Foto : Lillian Santos Herberg

Med årets varierte program er Larsen glad for at ungdommene fra Hyssingen produksjonsskole er med og bidrar.

Hyssingen-hjelp med lyd fra elevene Magnus og Banele.
Foto : Lillian Santos Herberg

– Vi har et crew på 11 personer. I tillegg har vi nå over 20 deltakere fra Hyssingen. Og så selvsagt våre 35 flotte frivillige. Samarbeidet med Hyssingen er en solskinnshistorie, slår hun fast.

Maks ett år
Baste Bruarøy er daglig leder ved Hyssingen produksjonsskole. Han forklarer at skolen er et tilbud direkte rettet inn mot elever som har falt fra videregående opplæring.

– Vi har fullt fokus på produksjon. Det vil si at vi produserer og selger varer og tjenester, så vi skiller oss nokså tydelig fra tradisjonell, videregående skole, også fra yrkesskolene. Hos oss går elevene maks et år, og målet er hele tiden å finne ut hvor de kan gå videre.

En som er på vei videre, er Amabou Jobarteh. Han deltar i disse dager på Bergen Internasjonale Musikkfestival i likhet med de andre elevene på Hyssingen. På Hyssingen driver han med lydteknikk, men nå skal han snart starte eget firma.

– Vi har eget studio på skolen. Det passer bra for meg siden jeg driver med musikk. Nå har jeg og en annen elev på skolen bestemt oss for å starte et management-firma. Det får vi hjelp til fra skolen.

– Hvordan har det vært å jobbe for festivalen?

– Veldig bra. Alt har fungert etter planen så langt, så vidt jeg har sett. Nå håper jeg får med meg rapperen Ganezha, det er en kompis av meg, ler han.

Det ønsket støtter festivalsjef Tine Larsen. – Ungdommene fra Hyssingen har allerede vist at de kan jobbe hardt. De har stått på og jobbet til sent, faktisk mer enn det som var forventet av dem, så nå hadde det vært veldig hyggelig om de fikk nyte noe av programmet.

Intervjuet ble gjort 31. oktober. Festivalen varte fra 29. til og med 31. oktober. 

Fakta: 

Hyssingen produksjonsskole

  • En skole for ungdom som ikke kom inn på videregående eller har droppet ut
  • Første av sin type i Norge. Konseptet er utbredt i Danmark, der det finnes 82 produksjonsskoler og der skolene er en del av det ordinære skoletilbudet
  • Blir styrt av Hordaland Fylkeskommune
  • Startet i januar 2015
  • Gir ungdommen opp til ett år med praksis/læring

Kilde: Studvest.no