Vil fremme “nøytral” nyhetsformidling om Tyrkia

1. november er det valg, og en skjebnehelg i Tyrkia. Et land som nylig opplevde terrorangrep, og hvor den hjemlige situasjonen påvirkes av konfliktene i nabolandet Syria.
Foto: Wikimedia Commons
Forrige måned gikk flere bidragsytere sammen om å opprette nyhetsformidlingssiden Tyrkias Tidende på sosiale medier. Målet er å spre nyanserte nyheter om Tyrkia til et norsk og skandinavisk publikum, forteller bidragsyter Hakan Ali til utrop.no. 

Facebook-siden har siden oppstarten 18. desember fått over 1900 likes på Facebook, og vokser stadig.

Opptil elleve personer jobber med siden, som omtaler seg selv en “nøytral nyhetsformidler om saker som kan relateres til Tyrkia”. Tar man en videre kikk så finner man linker til varierte saker, om alt fra hvordan de siste ukers kuldebølge påvirker gatehunder i Istanbul (se bildefaksimile), til en norsk matblogger som flyttet til landet for å skrive om det tyrkiske kjøkkenet, til tyrkiske troppers innsats i krigen i Syria.

 
Foto : Skjermdump/Facebook

Norsk og engelskspråklig
Kikker man nærmere, legger man merke at siden omtaler og viderefører nyhetene kun på norsk og engelsk. Et ganske så bevisst valg, ifølge Hakan Ali, som er en av bidragsyterne.

– Formålet med å ha Tyrkias Tidende på Facebook er å bringe Tyrkia-relaterte nyheter til dem som bor i Norge og Skandinavia. Norsk og engelsk er de to språkene som folk flest behersker best i Norge. Vi må likevel bruke kilder på andre språk også i blant.

– Hva bruker dere som primærkilder for nyhetsformidlingen?

– Kildene våre er alt fra norske og kjente engelskspråklige nyhetskanaler til tyrkiske, kurdiske, arabiske og russiske sider.

En problematisk Tyrkia-dekning
– Jeg ser at det står at siden er ment som “nøytral nyhetsformidling”. Er “nøytral nyhetsformidling” om Tyrkia en stor mangel i vestlige medier? 

Vi ser at det er mange som mener at dekningen av Tyrkia-relaterte saker, er utilfredsstillende, at det er mye feil og upresise formuleringer om Tyrkia i norske medier. Vi har også vært vitne til at mediene flere ganger har gitt direkte feil opplysninger i viktige saker. Selv om det beklages eller rettes på i ettertid, er jo den uriktige informasjonen allerede spredd, og det er heller ikke alltid at det rettes på feil heller. Og det er ikke bare personer med tyrkisk bakgrunn som er misfornøyde, de fleste som følger Tyrkias Tidende har ikke-tyrkisk bakgrunn, noe dere også lett vil se om dere går gjennom liker-klikkene og kommentarene.

Linker til positive og negative saker
– Hvor uavhengig og nøytralt kommer dere til å operere?

– Vi som jobber med siden har ulike bakgrunner og mer eller mindre varierende syn på ulike saker, alt fra religion og fotball til politikk og kultur. Vi tror at dette mangfoldet også vil gjenspeiles i nyhetsformidlingen vår og bidra til å vise et mest mulig riktig bilde av Tyrkia, samt at ulike meninger og perspektiver kommer til uttrykk. Vi er også opptatt av å bruke ulike kilder nettopp for dette formålet. Derfor deler vi både negative og positive artikler og analyser om Tyrkia og saker som ikke får plass i norske medier, noen ganger skriver vi også egne artikler eller kommentarer til saker som har stått i norske medier, og disse kommentarene er blant publiseringene som får mest oppmerksomhet.

– Finnes dere kun som Facebook-nettsted, eller er planen også å lage egen nettavis eller bloggavis?

– Foreløpig har vi ingen planer om eller ressurser til å starte nettavis eller nyhetsblogg. På tre uker har siden fått nærmere 3000 følgere. Den mest populære artikkelen har blitt delt over 270 ganger, nådd over 190.000 personer og fått klikk fra 2800 personer.