Ana og Tatjana da de var i Serbia å så på stoffer til kolleksjonen.
Foto: Privat

Lanserer kleskolleksjon

Når Ana Popovic (22) lanserer sin første kleskolleksjon handler det om mer enn å designe fine klær til hverdags og fest. Det er også en hyllest til kvinner som klarer seg selv, aller mest til moren Tatjana Popovic.

Utrop nr. 13/2017 (04.04.2017)
Ana og Tatjana på systuen i Serbia.
Foto: Privat

– Vi har et unikt bestevenn-forhold, sier Ana og Tatjana, nesten i kor.

Ana og Tatjana har et nært forhold.
Foto: Katharina Mortensen
Etter at Anas pappa brått døde av hjerteinfarkt da Ana var fem, har det vært Ana og Tatjana. De er partnere, venninner, mor og datter. De snakker sammen om alt, og selv om de ofte kan krangle og være uenige blir det alltid venner igjen.

– Vi sier alltid unnskyld, kommunikasjon er viktig, sier Tatjana.

Flyttet til Norge for muligheter
Tatjana bodde i Norge før hun møtte faren til Ana.

– Jeg flyttet tilbake til Serbia for kjærligheten, sier Tatjana og smiler.

Hans største ønske var at Ana skulle få alle muligheter. Derfor valgte Tatjana å ta med Ana tilbake til Norge da hun var seks år. De hadde familie på Nordstrand i Oslo, og flyttet inn i en kjellerleilighet der.

Tatjana var spent på hvordan de ville takle et nytt språk og en ny kultur. De kom i juli, og en måned senere begynte Ana i første klasse på Munkerud barneskole. Hun snakket ikke et ord norsk.

– Man er jo mest opptatt av å leke i den alderen, så det gikk faktisk fint, sier Ana.

Ville utsette
Da Ana i fjor høst gikk til moren å fortalte at hun ville lage et eget klesmerke, syntes Tatjana det var fint og ville gjerne hjelpe datteren. På én betingelse; at hun fullførte bacheloren sin. For Tatjana er det utrolig viktig at Ana bruker muligheten til å studere. Hun prøve å utsette prosessen med klesmerket, men Ana er ivrig, og kort tid etter spurte hun om moren ville være med til Serbia for å finne noen som kunne produsere kleskolleksjonen. Tatjana sa ja.

– Hun har så mange gode venner hun kunne spurt, men hun ville ha med meg, smiler Tatjana.

Ana forteller at det har vært veldig viktig for henne å ha med folk på sitt team hun stoler på. Hun peker på moren og forteller at hun er en viktig del av teamet. Morens mening er den hun verdsetter mest.

Arbeidsplasser i Serbia
Anas kusine i Serbia er også med på laget, hun tar seg av praktiske ting i Serbia når Ana selv ikke kan være der. Hun har ansatt to syersker som har en egen systue til å produsere klærne.

– Jeg vil heller at de lager klærne enn at de blir laget på en fabrikk, selv om det hadde vært mye billigere, sier Ana.

Hun er glad for at hun har kunnet skape arbeidsplasser i hjemlandet, og håper at hun en dag kan skape flere. I Norge har hun fått hjelp av venner og bekjente. Mennesker som henne selv, ”up and coming”, forteller hun. Ana synes det er kult at de sammen kan hjelpe hverandre med å vise hva de kan.

Jobbe for å tjene penger
Ana forteller at moren hennes fra tidlig barndom har innprentet henne med verdien av hardt arbeid. Da hun ønsket seg en dyr veske som sekstenåring, sa moren at hun måtte jobbe og spare opp penger til halvparten selv.

– Jeg har aldri manglet noe, men jeg har fått lære viktigheten av å jobbe for egne penger, sier hun.

Ana studerer retail (varehandel) på BI i Oslo, og ønsker å studere design når hun til sommeren er ferdig med bachelorgraden sin. Hun har blant annet tenkt på å studere i Paris, selv om det kan bli vanskelig når man driver en business i Oslo.

– Klesmerket mitt er en drøm jeg har hatt lenge, det handler ikke om penger eller å bli millionær, det handler om selvrealisering, forteller hun.

Hun forklarer at målet med merket er å inspirere mennesker. Hun har lyst til å holde på med det så lenge det er gøy, den dagen det slutter å være morsomt, vil hun ikke mer.

– Jeg vil gjøre dette med hjertet først, sier hun.

Den store dagen
Tirsdag 14. februar er Ana klar til å vise hva hun har jobbet med. Da arrangerer hun fashionshow på Gamle Logen i Oslo. Hun synes det er gøy å ha det på valentinsdagen, og det er i tillegg nøyaktig syv dager etter datoen faren døde. En ny artist hun har troa på, skal opptre, venninner hun synes burde være modeller, skal vise klærne, og det blir vist en film om prosessen med å realisere drømmen. Hun håper at teamet som har hjulpet henne, kan være med videre, og at hun en dag kan betale dem. Ana gleder seg til å vise frem kolleksjonen, som består av plagg til enhver anledning.

– Utenom én penkjole kan alle plaggene kan brukes både til hverdags og fest, det handler bare om hvordan man kombinerer dem.

Selv om moren har hjulpet henne hele veien og er en nøkkelperson i prosjektet, er det én ting hun ikke har fått vite ennå.

– Kolleksjonen heter Tatjana by Popovic, forteller Ana.