Kan tenke seg å lage afrikansk-inspirert bunad

– Vi ønsker at JAFW blir en plattform som vokser både nasjonalt og internasjonalt år for år. At vår plattform kan bidra til å utvikle, veilede og synliggjøre Skandinavias nye fremtid i klesdesignerbransjen, forteller klesdesigneren Jankeh Njie Jamanca.
Foto: Brian Kndeneh
Kolbotn-jenta Jankeh Njie Jamanca startet eget klesfirma som 18-åring. Nå er hun høyaktuell med flerkulturell motefestival.

Norsk-gambiske Jamanca kunne selv gjerne tenke seg å lage en bunad med vest-afrikanske elementer.

– Egentlig retter jeg meg etter hva kunden vil ha. Foreløpig er det ingen som har bestilt en afrikansk-inspirert bunad, men hvis noen skulle finne på å be meg lage en slik, så ville jeg gjort det, helt klart. For meg handler design om å mikse ulike stiler og kulturer.

– For meg handler mote om identitet og innovasjon, legger hun til.

For meg handler mote om identitet og innovasjon.

Holdt motefestival med 25 nasjoner
I disse dager har hun vært aktuell med Jarga Art and Fashion Weekend.  Arrangementet, som ble holdt for første gang i 2015 byr på mote, kunst og entreprenørskap som har hentet inspirasjon fra alle hjørner av verden.

– Vi har hatt fokus på å løfte frem innovasjon og kreativitet, og siden vi ble etablert i 2015 har vi vokst til å bli en av Norges største plattformer til å synliggjøre kunst og entreprenørskap på tvers av etnisitet og kultur i Oslo.

Under årets arrangement var rundt 25 nasjoner representert.

– Dette er mer enn bare mote, mer enn entreprenørskap og mer enda et arrangement. Vi skal fremme kreativitet og inkludering som skal være en del av løsningen på mangfolds problemet i norsk motebransje.

Identitet og refleksjon
– Hva var motivasjonen bak Jarga?

– Jeg ser dette som en fin måte på å reflektere over egen identitet. Afrikansk mote er fargerikt, mens norsk stil er mer nøktern og minimalistisk. Jeg trives med denne utfordringen, med å utforske stilblandinger som kan skape noe freskt og nytt.

Jamanca ser på Jarga som en sted hvor man ikke bare har fokus på nyskaping, men hvor også drømmer kan bli virkelighet.

– Vi skal være en plattform for å fremme og synliggjøre nytt og ungt talent. Jeg ser behovet for at unge designere må dyttes frem, særlig de unge og ambisiøse som er ute etter mer erfaring. Jarga skal derfor også være et sted hvor etablerte møter nyetablerte, og kommer med råd om bransjen.

Hun ser for seg at festivalen etterhvert i tiden fremover kan sette en standard for mangfoldet i norsk motebransje.

– Vi ønsker at Jarga blir en plattform som vokser både nasjonalt og internasjonalt år for år. At vår plattform kan bidra til å utvikle, veilede og synliggjøre Skandinavias nye fremtid i klesdesignerbransjen  forklarer Jamanca.