– Alle har en seksualitet

Fra lanseringen av "iLove2". Foran fra venstre Linda Noor, Julie Ræstad Owe, Marianne Støle-Nilsen, Dona Gashi, Zara Melyan, Ingita Khan, Fatema Al-Musawi og Ida Hauge Dignes. Bak: Ellen Reiss, Daniel Abimael Skjerve Wensell, Lisa Esohel Knudsen, Ibrahim Mursal, Tony Sandset og Asli Altunøz
Foto: Thomas Marthinsen
– Det er ikke sånn at alle jenter med minoritetsbakgrunn venter med sex til de er gift eller at alle norske har "gjort det" før ekteskapet, sier Julie Ræstad Owe, prosjektleder bak Minotenk-boka iLove2 – Seksuell helse.
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Julie har nylig vært på en videregående skole i Oslo for å snakke om boka. 

– Alle har en seksualitet, sex er en del av vår generelle helse, sier hun. Julie oppdaget at såvel jentene med minoritetsbakgrunn som de andre på skolen hadde et selvpålagt press om å ha debutert seksuelt før de gikk ut av videregående.

– Men for all del, man skulle vokte seg for å ha sex med for mange, for da risikerte man å bli kalt hore!

– Det eksisterer mange stereotyper om kjønn. Det er ikke slik at alle gutter har lyst hele tiden, sier prosjektleder Julie Ræstad Owe.
Foto : Eva Alnes Holte

Horestempelet

Hvordan man snakker om jenter og sex, er også et tema i iLove2: 

Julie Ræstad Owe (til venstre) leder panelsamtale om boken med Zara Melyan, Lisa Esohel Knudsen, Tony Sandset og Ida Hauge Dignes.
Foto : Thomas Marthinsen

“Det er som om en jentes oppførsel når det gjelder sex og seksualitet er et slags mål på hennes verdi som menneske”, skriver Asli Altunøz i kapittelet “En skikkelig bra jente”. Oppfordringen hennes til slutt er: “Og jenter, jeg ber dere ikke være “tøffe”, “sterke” eller “modige”. Dere kan være hva dere vil. Det eneste jeg vil at dere skal huske, er at dere er skikkelig bra jenter. Alle sammen”.

Homofili og Tinder

– Jenter er jenter, folk er folk, vi er så forskjellige, mener Julie som har tatt videreutdanning i seksuell helse- og seksualundervisning ved Oslo Met. Boka, som er redigert av Ellen Reiss, inneholder 15 ulike fortellinger om tanker, dilemmaer, valg og erfaringer knyttet til temaet. Vi møter Ibrahim Mursal som forteller om sitt første møte med en homofil, Ida Hauge Dignes som skriver om sex-spørsmål hun får av Tinder-daten fordi hun sitter i rullestol og Sara Hakeem om hvordan hun vrir seg unna å snakke om sex.

Og mange, mange flere.

Valgene er dine

– Vi er opptatt av å fremme god seksuell helse. For å vite hva som ikke er bra, må man også vite hva som er bra, sier Julie. I boka gir hun disse rådene: “Vil du vente. Vent. Har du lyst til å være intim med noen og den andre personen vil det tilbake? Vær intim. Vet du hva som skal til for at du skal ha det bra med en partner? Fortell dem det”.  

– Hvordan fikk du tak i skribenter?

– Det var ikke noe problem, vi måtte til og med avvise noen. Rommene for å ytre seg om dette temaet er blitt større og mindre tabubelagt. Jeg tror også Minotenk har jobbet på en slik måte at vi har fått tillit. Folk stoler på oss.

Kleint overfor foreldrene 

Julie synes skribentene er modige:

– Noen er nok redde for at foreldrene skal lese boka, og det er ikke en typisk muslimsk bekymring. Sex er liksom noe de færreste av oss snakker med foreldrene våre om. I boka deler de åpent og ærlig sine tanker og erfaringer. Mange hadde ikke turt det samme. De sier de gjør det fordi de mener det er viktig å bryte tabuer og ta hull på skammen mange bærer på.

iLove2 har også intervjuer med Abid Raja, Kamzy Gunaratnam og Zahid Ali. 

– Vi spurte også en kjent, norsk komiker om han ville la seg intervjue i boka, men han turte ikke!

Gutte-mytene

For gutter og menn er også usikre. Abid Raja snakker om skjønnhetspress og idealer i media og populærkultur: “Og sammenligner man seg med det idealet så finner man nok mange feil ved seg selv: Er jeg høy nok, hvordan er hårfestet og er “utstyret” mitt langt nok?”

– Det er heller ikke slik at alle gutter har lyst hele tiden, sier Julie. – Det eksisterer mange sterotyper om kjønn: Gutter skal liksom alltid ha lyst, og vi jenter blir usikre og fornærmet hvis han ikke har det.

Fagtekster

Boksen inneholder også fagtekster skrevet av lege og norsk-pakistaner Mariam Anjum og lektor og seksualitetsrådgiver Marianne Støle-Nilsen.

– Den informasjonen som gis i dag om seksuell helse er som regel ikke frontet av mennesker med ulik bakgrunn og utgangspunkt. Mange med minoritetsbakgrunn føler at informasjonen ikke treffer dem. Boka vår er med på å endre dette. 

– Jeg føler hele tiden at vi glemmer at vi lever i samme verden. Sosial kontroll rammer oss alle på en eller annen måte. Vi må snakke til alle under ett. iLove2 er for alle jenter og gutter ikke for en spesiel gruppe minoriteter, understreker Juie Ræstad Owe.

iLove2 – Seksuell helse er oppfølgeren til iLove – identitet og kjærlighet som Minotenk ga ut i 2014.

Lærere kan bestille boka gratis på subjectaid.no. Den kan også lastes ned gratis fra hjemmesiden til Minotenk.