Bjørn Stærk ser saken fra tre sider.
Foto: Thea Rosef
Bokomtale

Bok fra en kranglefant

I boka Ytringsfrihet annotert skriver Bjørn Stærk om scenenekt og å være rettferdig med meningsmotstandere.

Utrop nr. 25/2019 (04.07.2019)

Bjørn Stærk:
Ytringsfrihet annotert. En kranglete bok om krangling.
Krangel & Uro forlag

Bjørn Stærk er spaltist i Aftenposten og har tidligere skrevet bøkene Å sette verden i brann – en ateist skriver om Jesus (2016) og Jakten på den grønne lykken – tanker fra sykkelsetet som kom ut i fjor.

Syntes selv han var urettferdig

I Ytringsfrihet annotert med underteksten En kranglete bok om krangling diskuterer han med seg selv for og mot ytringsfrihet – og for og imot egne argumenter etterpå. Den første utgaven av boken ble utgitt i 2013. Ny utgave kom i år fordi han syntes han opptrådte urettferdig i den første. Han hadde bare gitt de ytringsliberale rettferdig behandling fordi han var på deres side, mente han. – Jeg hadde gitt plass til motstanderne, men hadde ikke forstått hva de stod for. Oppsummeringen ble dermed mangelfull.

Bjørn Stærk vil gjerne være rettferdig. Han bestemte seg for å skrive en ny utgave av Ytringsfrihet. Den nyeste utgaven er nettopp kommet ut. I dag er han mer enig med kritikerne av ytringsfrihet, skriver han i forordet. Man han vil ikke plassere seg helt og fullt på én side. Bjørn Stærk argumenterer for og imot, men nyanserer argumentene med kulepennskrevne notater i margen.

Originalt og spennende

I siste del av boka prøver han å forklare hvordan debatter i offentligheten fungerer i praksis, hvorfor ytringsliberale verdier ikke alltid strekker til. Stærk tar opp scenenekt, Bannoninvitasjonen på mediedagene og anonymitet og foreslår hvordan vi kan snakke om sosial ytringsfrihet på en ryddig måte.

– Dette er en måte å oppdatere en bok på som jeg tror er unik i Norge, sier forfatteren selv. Det tror vi også. En spennende måte er det også. Her får vi servert det ene synspunktet etter det andre og når vi tror vi har bestemt oss for et standpunkt, dukker det opp nye argumenter i margen som nyanserer eller endrer oppfatningen. Får oss til å tenke oss om en tredje gang.

Holder du ofte med sistnevnte taler? Det er vanskelig i denne boka!