Nye SOS Rasisme i Stavanger anmeldte politiet for tjenestefeil fordi de ikke hindret den høyreekstreme organisasjonen Nordfront i å demonstrere. Illustrasjonsbildet viser Nordfronts medlemmer under en demonstrasjon i Sverige.
Foto: Peter Isotalo

Spesialenheten henlegger anmeldelse mot Agder-politiet

Spesialenheten har henlagt anmeldelsen fra Nye SOS Rasisme i Stavanger mot Agder-politiet etter Nordfront-demonstrasjonen i Kristiansand i juli i fjor.

Utrop nr. 15/2018 (12.04.2018)

Nye SOS Rasisme i Stavanger anmeldte politiet for tjenestefeil fordi de ikke hindret den høyreekstreme organisasjonen i å demonstrere, men saken er nå henlagt av Spesialenheten for politisaker, melder NRK.

– Vi har innhentet dokumentasjon fra politiet og vurdert anmeldelsen opp mot den dokumentasjonen. Vi fant det ikke sannsynlig at politiet hadde opptrådt straffbart, sier etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten til NTB.

– En del av vår vurdering er at det som hovedregel ikke trengs tillatelse for å holde en demonstrasjon, legger Øyen til.

Anmeldelsen kom etter at rundt 70 høyreekstreme marsjerte i Kristiansands gater. Nordfront hadde ikke søkt om tillatelse til å demonstrere.

I etterkant av marsjen fikk Agder-politiet kritikk for å ikke ha grepet inn. Fungerende politimester Arne Sundvoll tok selvkritikk for politiets håndtering og ba om mer utbredte retningslinjer for denne typen demonstrasjoner.

– Vi mener at Politidirektoratet bør ta et initiativ til å diskutere dette på et nasjonalt, strategisk nivå, sa Sundvoll i august i fjor.

(©NTB)