Intern splittelse: Tysklands innenriksminister Horst Seehofer (t.v) og forbundskansler Angela Merkel, her fotografert under Europadagen i 2008, er nå ti år senere på kollisjonskurs om innvandring.
Foto: Michael Lucan

Seehofer og Merkel på kollisjonskurs om innvandring

Et forent Europa må bekjempe ulovlig innvandring, sier tysk innenriksminister etter forslaget om å danne en "akse av villige" sammen med Italia og Østerrike.

Utrop nr. 24/2018 (14.06.2018)

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz sa tidligere onsdag at han sammen med Italia og Tyskland vil danne en såkalt «akse av villige» i kampen mot ulovlig innvandring, melder ABC Nyheter.

Kurz' kunngjøring kom etter et møte i Berlin med Merkels innenriksminister Horst Seehofer. Seehofer er på kollisjonskurs med sin egen regjeringssjef, som har avvist hans plan om å avvise asylsøkere på grensa dersom de alt er registrert i et annet EU-land.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel er motstander av alenegang og mener Europa trenger en felles asyl- og migrantpolitikk, noe Seehofer åpenlyst motarbeider.

Ny allianse på gang?
Merkel ville onsdag kveld ikke direkte kommentere akse-forslaget, som tilsynelatende ble fremsatt bak hennes rygg. Men hun var klar på at EU må stå samlet.

– Spørsmålet om hvordan vi håndterer migrasjonsproblemet, er en slags lakmustest for framtida og samholdet i Europa, sa Merkel til pressen i Berlin.

Seehofer sier at han tidligere i uka hadde dannet en allianse med sin østerrikske kollega Herbert Kickl og Matteo Salvini, begge uttalte innvandringsmotstandere som hører hjemme langt ute på høyresiden.

– Jeg er glad for det gode samarbeidet vi ønsker å utvikle mellom Roma, Wien og Berlin, sa Kurz onsdag etter møtet med Seehofer.