Regjeringen vil endre straffeloven for å beskytte skeive

Lhbt-personer skal også få strafferettslig vern mot hatytringer, fremgår det i nytt forslag til endring i Straffeloven (Foto: Illustrasjon).
Foto: Ingrid Hovda Storaas
Regjeringen vil endre straffeloven slik at skeive personer skal få et strafferettslig vern mot diskriminerende og hatefulle ytringer.

– Om få dager sender regjeringen på høring en utredning om det strafferettslige diskrimineringsvernet. Der foreslår vi at kjønn, kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet tas inn som nye diskrimineringsgrunnlag i straffelovens bestemmelser, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Hun slapp nyheten om at regjeringen vil inkludere kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk som diskrimineringsgrunnlag i straffeloven da regjeringen holdt sin mottakelse i forbindelse med åpningen av Pride-arrangementet. Og applausen lot ikke vente på seg; lhbtiq-organisasjonene har ventet på en endring i straffeloven som gir skeive personer et vern mot diskriminerende og hatefulle ytringer.

Mer kunnskap
– Vi er glade for at regjeringen følger opp Stortingets vedtak og endelig gir alle som utsettes for hatkriminalitet vern i loven, sier Ingvild Endestad fra Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) til NTB.

Helleland vil også ha mer kunnskap om levevilkår og livssituasjonen for skeive i Norge og vil gjennomføre en landsomfattende levekårsundersøkelse for lhbtiq-personer.

– Denne skal gi oss oppdatert kunnskap om levekår og livssituasjon for skeive i Norge. For det er kun kunnskap og forståelse som gir oss grunnlag for å sette i verk de tiltakene som virker og som gir resultater, sier statsråden.

Staselig ramme
Oslo Pride pågår denne uka og setter sitt preg på bybildet. Onsdag ettermiddag åpnet statsminister Erna Solberg (H) dørene til regjeringens representasjonsbolig i Parkveien for Oslo Pride og skeive organisasjoner. Statsministeren var opptatt av holdninger og at mange blir støtt av homofile. Hun viste til undersøkelsen som har avdekket at én av seks menn ville flyttet seg hvis de kom tett på en homofil mann. Hele 20 prosent er negative til at homofile menn holder hender offentlig.

– Vi kan ikke ha det sånn, så vi har en vei å gå når det gjelder holdninger, også her til lands, sier Solberg.

(©NTB)