Islamekspert avskjediget fra universitetsjobb i Nederland

Beslutningen ansees som politisk bestemt og kritiseres kraftig av folk i universitetsmiljøene og ansees som politisk bestemt.
Tariq Ramadan, den velkjente professoren og islameksperten fikk i sommer sparken fra sin stilling som rådgiver ved Erasmus-universitetet i Rotterdam. Nå reagerer flere av hans kolleger på beslutningen som universitetet tok sammen med lokalmyndighetene, skriver avisen Het Volksrant.

Ramadan fikk marsjordre etter å ha begynt som programleder i den engelskspråklige iranske TV-kanalen Press TV, som er finansiert av Irans regjering. Styret i universitetet skrev i en pressemelding at "en slik indirekte dobbeltrolle var svært uheldig og ikke i samsvar med universitetets verdier".

Misnøye

Nå har flere akademikere engasjert seg for Ramadans sak, og mener universitetsstyrets beslutning om å sparke ham er bestemt fra høyt politisk hold.

– Vi er sjokkerte. En akademisk ansatt kan bare avskjediges hvis det foreligger noe kriminelt, hvis vedkommende ikke møter opp til jobb gjentatte ganger eller hvis personen bevisst går inn for å ødelegge universitetets rykte, sier økonomiprofessor Arjo Klamer til Het Volksrant.

Ønsker å gå videre

Hovedpersonen selv mener han tok jobben i Press TV for å inspirere til kritisk debatt. Til høsten tar den velkjente sveitsisk-egyptiske teologen over i sjefsstolen for avdelingen for islamstudier ved Oxford-universitetet. Han ser seg som ferdig med saken, men er likevel fortsatt misfornøyd med behandlingen han fikk i Nederland.

– Jeg ble utsatt for dette fordi det finnes sterke krefter i akademiamiljøene som har et fiendtlig agenda over folk som meg, nemlig intellektuelle og ressursterke muslimer, sa han til Het Volksrant.