Utenriks

Afrika redder veksten

Aliko Dangote fra Nigeria er en av Afrikas rikeste menn, og er god for 16 milliarder dollar
Foto : Flickr
Veksten i Afrika ventes å stige, og er ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) rett bak Asia i den globale økonomien. Afrikas rikeste mann, Aliko Mohammed Dangote investerer i sitt hjemland, Nigeria. 
Avatar

Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Afrika er kontinentet som vil bidra til å overvinne nedgangen i veksten, sa Kameruns finansminister Alamine Ousmane Mey på en pressekonferanse under vårmøtet i Det internasjonale pengefondet (IMF) tidligere i år.

De afrikanske landene sør for Sahara gjennomgår en reprise av det økonomiske mirakelet som har skjedd i India de siste 50 årene, bare 20 år etter. 

Det gjør at verdiskapningen i Afrika kommer til å være femten ganger større enn i dag om 40 år og på størrelse med Kina innen 2034, mener sjefstrateg Charles Robertson i Renaissance Capital, et investeringsselskap spesialisert mot fremvoksende markeder, ifølge Dagens Næringsliv. 

Det spås en økonomisk vekst for mange afrikanske land.
Foto : Flickr

Dersom dårlige og uerfarne politikere styrer makten i Nigeria, kan min formue bli til fattigdom.

Afrikas rikeste mann
En av dem som nyter godt av utviklingen er den nigeriaske seriegründeren Aliko Mohammed Dangote (56). Fra sitt kontor i Lagos styrer han i dag et konglomerat som strekker seg fra Senegal til Sør-Afrika, fra sement til raffineri-, mel- og sukkervirksomhet.

Det har på få år gjort ham til Afrikas rikeste mann, og en av verdens mektigste, ifølge det amerikanske økonomitidsskriftet Forbes Formuen anslås å være på 16 milliarder dollar. Den investerer han også lokalt, som har gitt Nigeria mye å takke ham for.

– Har vi de gale menneskene ved makten, er alle pengene mine bortkastet. Jeg ønsker ikke at Nigeria skal bli et nytt Zimbabwe, så jeg er bekymret for den politiske retningen til landet mitt. Dersom dårlige og uerfarne politikere styrer makten i Nigeria, kan min formue bli til fattigdom, og jeg er ennå ikke klar for å bli en fattig mann, skal Dangote ha sagt ifølge nairaland.com

Gjennom hovedvirksomheten og børsnoterte Dangote Cement har Dangote skapt en pengemaskin mange vil misunne ham. Selskapet verdsettes til omkring 20 milliarder dollar, har nær ingen gjeld, og trykker ut over 300 millioner dollar i kontanter – hvert år.

Sammenliknes med Rockefeller, Carnegie og Vanderbilt
Afrika-ekspert og toppsjef Kjell Roland i Statens investeringsfond for utviklingsland, Norfund, sammenligner Dangote med olje- og stålbaroner som Rockefeller, Carnegie og Vanderbilt, som ved inngangen til 1900-tallet bidro til å bygge USA og la grunnlaget for den økonomiske supermakten de er i dag.

– Det vokser frem fantasiformuer i løpet av to tiår, sier Roland til Dagens næringsliv.

Disse gründerne sitter gjerne på virksomhet som allerede er superlønnsom, ofte med monopoler. I spede markeder er det infrastruktur som gjelder, forklarer Roland. 

Norfund-sjefen ser jobbskapning som den viktigste utfordringen for kontinentet.

– Det blir særdeles viktig å kunne tilby en fornuftig fremtid til den svært raskt voksende unge befolkningen, særlig unge uten utdanning men også den voksende andelen utdannede. Nord-Afrika viser med all tydelighet ubehaget ved å ha en stor, utdannet og ung befolkning som ikke har noen fremtid, sier Roland.