Får tja fra nordmenn, ja fra svensker og dansker: å ha en kollega med annen kulturell bakgrunn i arbeidspalssen er fortsatt mer akseptert i våre skandinaviske naboland, viser en ny internasjonal undersøkelse. Foto: Illustrasjon.
Foto: Illustrasjonsfoto

En av fem negative til utenlandske kolleger

En av fem nordmenn er negative til et internasjonalt miljø på arbeidsplassen, viser verdens største arbeidsundersøkelse laget av Randstad Workmonitor.

Utrop nr. 4/2014 (23.01.2014)

Undersøkelsen viser at svensker og dansker er mer åpne til innvandrere i arbeidssammenheng enn nordmenn, skriver journalen.hioa.no.

Hele 63 prosent av de spurte i Sverige mener innvandrere har positiv innvirkning på arbeidsmiljøet, mens 60 prosent er positive i Danmark. I Norge opplever derimot bare 47 prosent av arbeidstakerne merverdi av å jobbe med utenlandske arbeidstakere.

Spørsmålene handlet blant annet om jobbsikkerhet og arbeidsmiljø som følge av arbeidsinnvandring, og undersøkelsen er foretatt i privat sektor.

– Spesielt svensker, men også dansker virker mye mer åpne og positive til utenlandske kolleger enn nordmenn. Seks av ti i våre naboland sier at de opplever merverdi av å jobbe med utenlandske kolleger, mens under halvparten av nordmennene opplever det samme, sier administrerende direktør Camilla Grana i Randstad Norge, i en pressemelding. 

– Holdninger henger igjen
Grana mener at en av grunne til at Norge treffer så dårlig, er på grunn av tradisjonene våre.

–  En forklaring kan være at nordmenn har kortere tradisjoner for et internasjonalt arbeidsmiljø enn mange andre land, som Sverige og Danmark – og at våre holdninger og skepsis fortsatt henger litt igjen, sier Grana.