Norsk-bosniere støtter protester

 
Foto: Wikimedia Commons
Oppgitthet, bekymring, men også støtte og solidaritet overfor sine protesterende landsmenn, er tonen fra bosniere bosatt i Norge på situasjonen i hjemlandet.

I flere byer i Bosnia, blant annet Tuzla, Zenica (bildet) og hovedstaden Sarajevo, har regjeringsbygg fått store skader etter den verste demonstrasjonsbølgen på flere tiår.

Flere nyhetsmedier melder at nær 200 mennesker, flesteparten politifolk, er meldt skadet i de kraftige opptøyene. Analytikere og medier mener landets elendige politiske og økonomiske situasjon er den fremste årsaken til at opptøyene har brutt ut. 

Antikorrupsjonssenteret U4 rangerer statsinstitusjonene i Bosnia-Hercegovina som “sterkt preget av korrupsjon”.

– Etterkrigstidens Bosnia er fortsatt preget av en kompleks institusjonell struktur, med dypt rotfestede etniske og politiske skillelinjer, og en generell mangel på åpenhet og ansvarlighet. Korrupsjon påvirker alle samfunnssektorer, inkludert rettsvesenet, offentlige tjenester, ja samtlige store politiske prosesser, skriver de på sin nettside u4.no.

Endringer må til
Sikkerhetsminister i Bosnia og leder av det politiske partiet Savez za bolju budućnost BiH (Foreningen for et bedre fremtid), Fahrudin Radončić, har gått så langt som å omtale situasjonen som en “antikorrupsjonstsunami”.

– Folket føler seg robbet. Politikere på alle plan i landet må forstå at de enten må forandre seg eller tre av for å få fremgang i situasjonen, sier han til BBC.

Viser mangel på respekt
Nylig holdt norsk-bosniere en fredelig protest utenfor landets ambassade i Drammensveien. En mann holdt en plakat med budskapet “Vi er alle med dere”.

– Vi vil her vise vår støtte til demonstrantene og folket som har tatt til gatene for å uttrykke misnøye over dagens situasjon, leste en av appellantene.

 
Foto : Claudio Castello

Arrangørgruppen fikk møte ambassadør Emir Poljo bak lukkede dører til te og kaffe for å snakke om aituasjonen. Sistnevnte ga senere uttrykk for at han ikke ville møte folkemengden, eller komme med en offentlig uttalelse på vegne av ambassaden.

– For ambassaden er opprettholdelsen av et godt bilateralt forhold mellom Norge og Bosnia-Hercegovina dens fremste oppgave. Å uttale seg om den nåværende politiske situasjonen ligger utenfor ambassadens mandat, var beskjeden han ga appellantene, som de selv leste opp foran de fremmøtte.

Flere kom med mishagsytringer, piping og kritiske kommentarer i det ambassadørbilene rullet ut fra lokalene.

– Igjen viser dette hvor lite respekt offentlige tjenestemenn har for sine egne innbyggere, og for innbyggernes ønske om et åpent samfunn i Bosnia-Hercegovina, når selv ambassadører nekter å snakke om problemene i landet, sa Dzenana Brkic til Utrop.

Gamle problemer blir nye
Kenan Dzanic, som også var tilstede på protesten, uttalte at gamle problemer som er blitt skuffet under teppet har kommet frem i protestene.

– Endelig har tiden kommet for endigner til Bosnia. Å dermed tør jeg å påstå at dette vil påvike Europa mere en før. Slik det altid har vært gjennom i historien. Mottoet mitt er: håndter problemene før det er for sent, sa norsk-bosnieren.